America's Cup

Simeon Tienpont over transfer naar Luna Rossa

14:26

Simeon 3

Simeon Tienpont, tweevoudig winnaar van de America’s Cup, verruilt Team Oracle voor het Italiaanse team Luna Rossa. “Ik wil de Cup dolgraag drie keer achtereen winnen en met Luna Rossa is de kans groot dat dat kan lukken,” aldus de 32-jarige zeiler in een exclusief interview met Zeilen.

Tekst Eric van Staten

Op 10 mei zal Luna Rossa, dat met dank aan sponsor Prada 50 miljoen euro in campagne investeert, het nieuwe zeilteam officieel presenteren. “Het was eigenlijk de bedoeling dat tot die tijd niets naar buiten gebracht zou worden. Maar het nieuws over mijn overstap gaat inmiddels als een lopend vuurtje. Ik kan en wil wel bevestigen dat het klopt.”

Vanwaar deze overstap?
‘’Ik wil gewoon nogmaals de Cup winnen. Ik heb na de finale van de America’s Cup bewust even de tijd genomen, alvorens beslissingen te nemen. Ik heb het idee dat Luna Rossa op dit moment gewoon het sterkste team is. Ik heb zeven jaar bij Oracle gezeten en twee winnende campagnes meegemaakt. Het was een ontzettend sterk team. Maar je zag nu ook bewegingen en cruciale mensen binnen het team overstappen naar Luna Rossa. Het is een typisch Italiaans team, alles is tot in de puntjes geregeld. Ik denk dat er een goede cultuur heerst. Na zoveel pogingen, altijd in de top meedoen maar net niet winnen, is de doelstelling nu overduidelijk. Men wil gewoon de America’s Cup naar Italië halen. De hele aanpak sprak mij enorm aan. Als ik drie keer op rij de America’s Cup wil winnen, dan moet ik nu overstappen. Bij dit team heb ik den ik de meeste kans.”

Ben je door Luna Rossa benaderd?

“Dat klopt. Ik heb met meerdere partijen gesproken. Het is een klein wereldje.”

Er wordt gesproken over een miljoenentransfer.
“Haha…helaas niet.”

Je moet wel binnenkort een extra mondje voeden.

“Als alles goed gaat, dan word ik over een maand inderdaad vader. Dat wordt ook weer een heel nieuw avontuur.”

Eerder gaf je aan ook graag de Volvo Ocean Race te willen zeilen. Is daar nog nieuws over?
“Ik sluit deelname nog steeds niet uit, hoewel het opzetten van een team ongelooflijk moeilijk is. Daar heb je enkele jaren voor nodig. Ik zou heel graag met een jonge generatie een campagne willen doen net zo als toen met ABN/AMRO 2. Zoals het er nu naar uitziet, ga ik volle bak aan de slag bij Luna Rossa. Maar mocht een sponsor met een jong team alsnog voor de uitdaging willen gaan, dan sta ik daar zeker voor open. De cup is pas in 2017.”

Waarom heb je nooit gesproken met Bouwe Bekking, de schipper van Brunel?
“Bouwe trekt natuurlijk zijn eigen plan. Ondanks dat ik nu misschien een grote naam heb, zijn er nog genoeg goede zeilers zoals Gerd-Jan Poortman die zich 100 procent kunnen focussen op deze campagne. Ik denk dat Bouwe een heel goed team om zich heen heeft.”

Was jouw prijskaartje misschien te hoog?
“Ik weet niet wat te hoog is. Ik ben geen rockster.”

Tags: , Last modified: 23 april 2021
Sluiten