America's Cup

America’s Cup: de uitdagers

13:34

Wie gaan de oudste sportwedstrijd ter wereld, de America’s Cup varen? De hoofdrolspelers zijn titelverdediger Emirates Team New Zealand en uitdager Luna Rossa Prada Pirelli Team, die we hier aan je voorstellen. Wie de handschoen opneemt in een rechtstreeks duel met de titelverdediger moet nog worden bepaald in de voorrondes, de Prada Cup. Wie nemen er deel aan de voorrondes? We stellen de uitdagers aan je voor.

Schipper van American Magic Terry Hutchinson. (c) Amory Ross/American Magic

Even voorstellen: American Magic

De allereerste beelden van een vliegende AC75 waren die van Defiant, de boot van American Magic. American Magic is het team dat uitkomt voor The New York Yacht Club. Schipper en teamleider is Terry Hutchinson, die in de afgelopen twintig jaar diverse wereldkampioenschappen op zijn naam mocht schrijven als stuurman en tacticus aan boord van TP52 Quantum Racing, Farr 40 OD Plenty en RC44 Team Nika. Hij was drie keer eerder betrokken bij America’s Cup-campagnes, waaronder in 2007 als tacticus voor de huidige titelverdediger. Aan boord zijn onder andere Nick Dana en America’s Cup-veteraan (onder andere bij ETNZ) Dean Barker.

AC75 Defiant van American Magic zeilt voor het eerst. (c) Amory Ross/American Magic

Hun eerste boot heet Defiant, de eerste AC75 die te water werd gelaten. Het vehikel dat ze voor proefvaarten gebruikten werd The Mule genoemd, maar heette officieel gewoon AM38. De boot is ontworpen onder auspiciën van Marcelino Botin van Botin & Partners Naval Architects. Botin was sinds 2004 de ontwerper van ETNZ en heeft talloze TP52’s op zijn naam staan.

Schipper van Ineos Team UK Sir Ben Ainslie. (c) Lloyd Images

Even voorstellen: Ineos Team UK

Ineos Team UK is het team dat uitkomt voor The Royal Yacht Squadron. Het zeilteam wordt geleid door schipper Sir Ben Ainslie. De Brit is met vier gouden en één zilveren olympische medaille de succesvolste olympisch zeiler ooit. Daarnaast is hij meervoudig wereldkampioen in zowel de Laser als de Finn en hij onnoemelijk vaak op het podium in allerlei zeilwedstrijden. Hij was al vijf keer eerder betrokken bij een America’s Cup-campagne (ook bij ETNZ in 2005) en won in 2013 als vervangend tacticus (in hetzelfde team als Simeon Tienpont) met Oracle Team USA de America’s Cup. In de vorige America’s Cup won hij met zijn team Land Rover BAR weliswaar de oefenrondes, maar verloor hij de selectiewedstrijden. Hoewel Ainslies vader in de eerste Whitbread Race meedeed als schipper van Second Life, heeft Ben Ainslie zelf nog nooit aan de oceaanwedstrijd deelgenomen. “Dat staat nog op mijn verlanglijst, maar eerst maar eerst wil ik zelf de America’s Cup winnen.”

AC75 Brittannia van Ineos Team UK. (c) Lloyd Images

Aan boord onder andere Giles Scott, Laser- en Finn-zeiler, die in 2016, als ‘opvolger’ van Ben Ainslie, olympisch goud won in de Finn. Hij was eerder betrokken bij de America’s Cup-campagne van Luna Rossa en was ook in Ainslies vorige AC-campagne van de partij.  Spanjaard Xabier (Xabi) Fernandez was bij dezelfde AC-teams betrokken en kennen we ook uit de Volvo Ocean Race: vijf keer nam hij deel. Fernandez won bovendien samen met Iker Martinez olympisch goud en zilver in de 49er.

Brittannia in actie. (c) Ralph Hewitt

Ontwerp met Nederlands/Duits tintje

Ontwerper voor Ineos Team UK is de Nieuw-Zeelander Nick Holroyd, die in 2000 al een keer de America’s Cup won als appendage-ontwerper voor Team New Zealand en technisch directeur was bij Softbank Team Japan. Ook de Nederlander Rolf Vrolijk van gelauwerd ontwerpbureau judel/vrolijk & co is betrokken bij de campagne. Vrolijk won zowel in 2003 als in 2007 de America’s Cup als ontwerper van Alinghi.

Baas boven baas

Helemaal bovenaan de lijst staat Grant Simmer, de directeur van het hele Ineos-project. Simmer maakte acht keer deel uit van een America’s Cup-campagne en won in 1983 de America’s Cup met Australia II. Daarna tweemaal met Alinghi (in 2003 en 2007) en ook nog in 2013 in Oracle Team USA. Dat deed hij respectievelijk als navigator, hoofd ontwerp, operationeel directeur en manager. Opmerkelijk detail: de hoogste baas van ETNZ heet ook Grant.

‘Het vijfde team bestaat niet’

Stars + Stripes Team USA is het vijfde team dat op de website van de America’s Cup staat, een van de drie overige uitdagers. Dat ze er nog opstaan wil zeggen dat ze aan hun financiële verplichtingen hebben voldaan en officieel dus nog in de race zijn.

Toch dateert het laatste bericht op de website van de America’s Cup met betrekking tot het team uit april 2019. Op hun eigen website dateert het laatste bericht van maart 2019. Op de Facebookpagina van het team werd recent nog een aankondiging geplaatst voor de America’s Cup World Series-editie in Portsmouth. Over de eerste editie op Sardinië wordt geen woord gerept, terwijl de deelnemers wel aan de ACWS moeten deelnemen om mee te dingen naar de Prada Cup. In een interview van 20 december 2019 met de New Zealand Herald stelt voormalig AC-tacticus Brad Butterworth dat het team niet meer actief is. “Om zo’n boot te bouwen moet je een set poten voor de foils (zelfde voor alle teams red.) hebben besteld. Dat hebben ze niet. Ik denk niet dat ze nog bestaan.”

Initiatiefnemer en schipper van Stars + Stripes USA Taylor Canfield. (c) Matt Knighton

Geen team

Stars + Stripes Team USA staat onder leiding van de relatief jonge wedstrijdzeilers Taylor Canfield en Mike Buckley en komt uit voor de Long Beach Yacht Club uit Californië. Het team zou volledig uit Amerikanen moeten bestaan. Een van de genoemde namen is olympisch en Volvo Ocean Race-zeilster Sally Barkow. Het bericht van eind oktober 2019 dat ze een andere betrekking heeft, voorspelt niet veel goeds voor de tweede Amerikaanse campagne.

Eerbetoon

De naam van het team is een eerbetoon aan Stars & Stripes 87, het Amerikaanse team van Dennis Conner dat in 1987 de America’s Cup terugwon van de Australiërs. (De campagnes van Dennis Conner waren het onderwerp van de film Wind uit 1992.)

Boot en planning

Je leest meer over de AC75 en de planning van de America’s Cup in dit bericht. Daar stellen we ook hoofdrolspelers Emirates Team New Zealand en Luna Rossa Prada Pirelli Team aan je voor.

Al gelezen? Dan, om het af te leren, nog wat spectaculaire beelden:

Omslagfoto (c) Lloyd Images

Tags: , , , , , , Last modified: 19 maart 2021
Sluiten