Voorbereiden op de gevaren van koud water

(c)

Met de langer wordende dagen en de zon die steeds vaker schijnt voelt het voorjaar dichtbij. Voor veel zeilers is dit een teken om er weer op uit te gaan. Maar, er blijft een addertje onder het gras; het water is nog steeds ijs- en ijskoud. Zelfs op een zonnige, heldere dag in maart kun je sneller afkoelen dan je denkt, wat gevaarlijk kan zijn. Ga daarom goed voorbereid het water op.

Voorkomen is beter dan genezen

(c) Eric van den Bandt

Je vaart ruime wind met een zonnetje, het voorjaar lijkt eerder aangebroken dan verwacht. Terug vaar je aan de wind, je voelt de wind meer en de wolken trekken ook nog voor de zon. Het voorjaar laat zich toch echt wachten en daar moet je ook voorbereid op zijn. Als je namelijk eenmaal bent afgekoeld, is het lastig om weer op temperatuur te komen. Het kost veel energie om je lichaam warm te houden. Voorkomen is dus echt beter dan genezen!

Om goed voorbereid op pad te gaan: controleer je altijd het weer, kleed je je warm aan en neem genoeg spullen mee, zoals een set droge kleding, een thermosfles, energierijke snacks en een nooduitrusting. Dat is niet alleen comfortabel, zo kun je ook volop genieten van je tijd op het water.

Lees hier en hier nog meer tips om warm te blijven.

Wat als je het toch koud hebt

Merk je dat je vingers stijf worden en dat je begint te rillen? Krijg je een bleke huid? Heb je last van verminderde coördinatie en vereisen simpele handelingen veel moeite? Dan is het tijd voor actie! Dit zijn namelijk kenmerken van het eerste stadium van onderkoeling. De kerntemperatuur van het lichaam is ongeveer 37 graden en als die zakt naar 35 graden beginnen de problemen al.

Naast de onderkoeling die je tijdens het winterzeilen kunt oplopen, is er een nog groter risico: in het ijskoude water terechtkomen . Mocht je ondanks alle voorzorgsmaatregelen tóch overboord gaan, is het belangrijk om te weten welke gevaren er zijn. En dan hebben we het niet meer over onderkoeling, maar over het grootste gevaar van te water raken: cold shock.

Wat doe je bij onderkoeling?

Als jij of iemand in je omgeving onderkoeld raakt, is het uiterst belangrijk om snel te handelen. Zoek meteen beschutting en probeer verdere afkoeling te voorkomen.

  1. Zoek beschutting en droog je af: Ga naar een warme, windvrije plek en trek natte kleding uit. Droge, warme lagen helpen om weer op temperatuur te komen.
  2. Voorkom verder warmteverlies: Bedek het hoofd en de nek en wikkel jezelf of de onderkoelde persoon in een slaapzak of thermodeken.
  3. Drink iets warms: Warme thee, bouillon of chocolademelk helpt om het lichaam van binnenuit op te warmen. Vermijd alcohol en cafeïne. Laat de schippersbitter dus maar staan.
  4. Beperk bewegingen: Laat de persoon rustig zitten of liggen. Intense bewegingen kunnen de afkoeling verergeren.
  5. Gebruik lichaamswarmte: Indien nodig kan lichaamswarmte helpen om iemand langzaam op te warmen.
  6. Bel 112 bij ernstige onderkoeling: Als iemand niet meer reageert of nauwelijks ademhaalt, schakel dan direct medische hulp in.

 

Wil je nog meer te weten komen over wat wel én niet te doen bij bij onderkoeling, lees dat dan hier.

 

 

 

Last modified: 26 februari 2025

Comments are closed.

Sluiten