Actueel, Nieuws, Video

Clipper Race geeft verklaring over aantreffen overleden oceaanzeiler

11:53

Sayo

De vermiste Duitse oceaanzeiler Manfred Bajorat blijkt op 31 januari al dood aangetroffen te zijn. De bemanning van zeiljacht LMAX Exchange, deelnemer aan de Clipper Round the World Race, trof het verlaten zeiljacht Sayo op zo’n 1000 mijl uit de kust van Guam aan. Een van de bemanningsleden van LMAX Exchange was zo dapper om aan boord van het ontmaste zeiljacht te gaan en trof daar de Duitse zeiler dood aan. Het jacht werd eind februari opnieuw aangetroffen op ongeveer 30 mijl uit de kust van de gemeente Barobo, op het Filipijnse eiland Mindanao.

Verklaring vanuit de Clipper Race

De bemanning  van LMAX Exchange licht de United States Coast Guard (USCG) in nadat zij het stoffelijk overschot van zeezeiler Bajorat hebben aangetroffen. De Falmouth Coast Guard werd ook ingelicht. De USCG neemt op dat moment het onderzoek op zich en laat weten dat LMAX Exchange verder kan met de race, aangezien zij op dat moment geen verdere assistentie kunnen verlenen.

Sayo

Sayo

“Nadat we aan boord gingen, ontdekten we het stoffelijk overschot van een zeiler.” Laat een van de bemanningsleden van LMAX Exchange weten. “We bleven op locatie, wachtend op instructie, totdat de USCG zich ontfermde over de berging. Als team vonden we rust in het idee dat hij nu is gevonden en dat ook zijn vrienden en familie die naar hem zochten de rust terug kunnen vinden.”

In een schriftelijke verklaring laat de organisatie van de Clipper Race het volgende weten: “Hoewel het noodzakelijk is om uit te leggen wanneer een van onze Clipper Race teams stopt met racen, hebben we er uit respect voor gekozen om de details van de vaststelling niet te publiceren. We hoopten te voorkomen dat onnodig alarm werd geslagen binnen de internationale gemeenschap van zeilers, door aankondiging van de dood van een toen nog onbekende zeiler.”

“Als organisatie vonden we het ook ongepast om een nieuwsbericht uit deze tragische omstandigheden te creëren. Daarbij was de ervaring voor het bemanningslid dat aan boord ging erg traumatisch en wenst hij er niet in het openbaar over te praten. We voelen ons bedroefd voor de familie van Bajorat, die nu zijn onderworpen aan de publicatie van grafische beelden. Onze gedachten blijven als altijd met hen.”

Clipper Race Director Justin Taylor laat in een verklaring weten dat zij na ontvangen van het nieuws de Duitse ambassade in Londen op de hoogte hebben gesteld. Aan de hand van de gegevens van de boot heeft de Duitse politie Bajorat kunnen identificeren en de nabestaanden op de hoogte van het sterfgeval kunnen stellen. Wat rest is de vraag waarom de USCG het zeiljacht niet heeft geborgen nadat de bemanning van LMAX Exchange melding heeft gemaakt.

Lees ook het eerdere bericht van 29 februari.

Beelden: Clipper Round the World Race

Tags: , Last modified: 17 maart 2016
Sluiten