Video

Video: zo maak je een zeiljacht elektrisch

Sailing Uma geeft tips

08:31

Hoe maak je je zeiljacht volledig elektrisch? Dan en Kika van Sailing Uma, die al bijna tien jaar rondvaren op hun volledig elektrische Uma, maakten er een informatieve vlog over. Stap voor stap, terwijl ze ondertussen hun huidige elektrische systeem eruit slopen voor een grote refit van hun geliefde boot, loodsen ze je langs alle essentiële onderdelen. Van soorten accu’s en motoren tot het opwekken van elektriciteit; de video zit bomvol nuttige tips.

Motoren, accu’s en brandgevaar

De eerste en belangrijkste stap is volgens de bekende vertrekkers: het kiezen van een elektrische motor. Je gehele elektrische systeem wordt namelijk vervolgens rondom die motor gebouwd. Volgens het stel is er maar één elektrische motor echt geschikt voor op je zeilboot – tenminste, als je je accu’s tijdens het zeilen wilt kunnen opladen door de draaiende schroef.

Daarna gaan ze uitgebreid in op vragen als of het opwekken van energie via je schroef niet teveel knopen van je snelheid afsnoept. En hoe weet je hoeveel KW je nodig hebt om je huidige dieselmotor te vervangen door een elektrische? Tenslotte vertellen ze alles over accu’s aan boord. Zoals welke accu’s je vanwege brandgevaar wel en niet aan boord van je boot wilt en wat een essentiële eigenschap om op te letten bij de aanschaf van een accuset. En hoe veel accu’s heb je precies nodig, en is het de investering eigenlijk wel waard?

Boek over duurzaam varen

Meer weten over elektrisch varen en je zeilboot verduurzamen of zelfs helemaal zelfvoorzienend maken? Lees dan het net verschenen boek Duurzaam varen van Peter Hoefnagels. Een interview met de schrijver over het boek vind je hier.

Wil je weten hoe jij je boot duurzamer maakt? Bestel het boek in de webshop.

Hoefnagels is milieukundige en zeiler. Hij bekend als auteur van Het Zeilboek: De leidraad voor zeilers. Met zijn duurzame jacht Ya vaart hij de wereld rond.

zeilboot elektrisch maken
Tags: Last modified: 19 december 2023
Sluiten