Veiligheid

Eerste hulp op zee, aan boord ben jij de noodarts

Basic Safety Training, dag 2

10:00

eerste hulp

Een vrouw strompelt het klaslokaal binnen. Ze houdt een rood doordrenkt stuk verband tegen haar onderarm aan en begint te stamelen: “… in de keuken … aan het snijden… veel bloed…” Haar gezicht is zo wit als een doek. Eerste hulp is nodig, dat is duidelijk.

Even zit iedereen bevroren op zijn of haar stoel. Ik vlieg overeind, en stap op haar af. “Wat is er gebeurd?.” “Ja een hoop bloed! Het mes gleed uit! Echt veel, kijk het bloed!” zegt ze. “Ik zie het.” zeg ik, en ik zoek mijn brein af naar waar ik nu moet doen. Ze is bleek en bloed. “Ga zitten” zeg ik en ik pak vlug een stoel. Iemand stapt naar voren en zegt: “De dokter is onderweg.”

Eerste hulp en noodverband

De rest van het klasje staat een paar meter verderop in een halve cirkel. “Mag ik de EHBO doos?” vraag ik. Ik hou de arm met de bloedende wond omhoog. ‘Zo veel bloed! En het vlees is helemaal verpest.. het is echt heel veel bloed!’ zegt ze. Ik kijk naar haar arm. “Niet die doek er af halen!” zegt iemand, “Dan komt er nog meer bloed vrij, gewoon er overheen binden.” “Kun je die rol verband voor me openmaken?” vraag ik. Ik begin het verband om de arm met de bloedende wond te rollen. De rol verband rolt veel sneller uit dan ik kan verbinden en algauw heb ik een extra dubbelgevouwen uiteinde in mijn hand waarvan ik geen idee heb waar het vandaan komt.

Druk op de wond houden, denk ik, dat is het belangrijkste. “Ik heb het zo koud.” “Pak de deken uit de EHBO doos!” zeg ik terwijl ik een medeleerling aanwijs. We leggen de deken over haar heen. Is ze er nog? “Kun je me nog horen?” vraag ik. “Ik bloed nog steeds…” zegt ze. Ik begin een tweede rol verband rond haar arm te winden. “Oké, time-out.” zegt de docent.

Eerste hulp: noodverband aanbrengen
ehbo-trommel en reddingsdeken

Aan boord ben jij de noodarts

We staan op. “Dat ging best goed.” zegt de actrice die het snij-ongeval met veel bloedverlies speelde. We gaan op onze plek zitten en bespreken wat goed en slecht was. “Haar laten zitten is goed. Maar je had haar niet op een stoel moeten zetten maar op de grond. Als ze nu was flauwgevallen, had je haar dan kunnen opvangen?” “Ik heb meerdere keren gezegd dat er veel bloed was in de keuken. Iemand had kunnen gaan gaan kijken hoe veel bloed. Die informatie zegt een hoop en kun je dan doorgeven aan de arts.” zegt de actrice zelf.

Ze komt in de loop van de dag nog meerdere keren terug, met brandwonden, elektriciteitswonden, een gebroken pols. Eerste hulp is hier echt eerste hulp, wat kun je doen om iemand in een paar minuten te helpen of te stabiliseren, totdat de arts komt. Als je op een jacht vaart zou dat natuurlijk wel eens langer dan een paar minuten kunnen duren. Maar ik heb absoluut het gevoel dat ik iets geleerd heb vandaag.

Morgen gaan we naar het zwembad voor de dag ‘overleven op zee’.

Benieuwd naar de eerste cursusdag? Dat lees je in het eerste verslag van Anna’s Basic Safety Training

Tekst en foto’s: Anna Dupon

Tags: Last modified: 7 september 2022
Sluiten