Actueel

Varen in coronatijd: 6 vanzelfsprekende aandachtspunten

12:00

Nog steeds, een jaar na de uitbraak van het coronavirus, worden we door de maatregelen in onze vrijheid beperkt. We hebben het geluk dat watersport één van de meest coronaproof activiteiten is. Als je goed voorbereid op pad gaat, kun je er heerlijk met de boot op uittrekken. Hieronder hebben we zes (voor de hand liggende) aandachtspunten op een rijtje gezet. Zo blijven je tocht en verblijf hopelijk gezond.

Check de noodverordeningen

Varen is toegestaan, maar of gebruik van de haven voor passanten mogelijk is hangt af van de lokale toegang en ontsluiting. Zet je koers richting een andere veiligheidsregio? Check de noodverordening die daar geldt. Nederland is verdeeld in 25 veiligheidsregio’s. Elke veiligheidsregio zet zich in voor de veiligheid van de inwoners en bezoekers van dat gebied. We raden je aan om bij jouw desbetreffende veiligheidsregio of gemeente te informeren naar de maatregelen. Bekijk natuurlijk ook welke regels in je thuishaven gelden. Van tevoren de havenmeester bellen en vragen of je nog met bepaalde (extra) zaken rekening moet houden, is ook handig.

Controleer brug- en sluistijden

Als gevolg van de bestrijding van het coronavirus verlengen sommige vaarwegbeheerders de winterbediening van bruggen en sluizen. Raadpleeg daarom van te voren brug- en sluisbedieningen op de website vaarweginformatie.nl. Houd eventueel bij wachten voldoende afstand tot andere watersporters.

Kleine bemanning

Het advies is, zowel aan wal als aan boord, om maximaal één persoon te ontvangen die niet tot hetzelfde huishouden behoort. Met diegene dien je 1,5 meter afstand te houden. Dat geldt ook op het water. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van € 95. De politie en gemeente BOA’s surveilleren of watersporters de regels in acht nemen.

Schone handen

Zorg dat je ​schone handen hebt ​bij gebruik van voorzieningen, bijvoorbeeld als je water gaat tappen, gaat tanken of de stroomkast bedient. Was na de activiteit weer je handen. Houd ook rekening met het aanraken van andermans ​boot. Sommigen zullen dat misschien niet prettig vinden.

Sanitair

De douches en toiletten hoeven voor de recreatie niet dicht. Havens bepalen zelf welke extra maatregelen ze nemen als ze maar voldoen aan de RIVM-richtlijnen, dus ook in het sanitair. Daarnaast heeft de Veiligheidsregio daar een stem in.

De grens over?

Het advies is om tot en met 15 mei niet naar het buitenland te reizen als het niet noodzakelijk is. Ben je wel van plan om de grens over te gaan? Laat je dan goed informeren over de regels die in dat land vannacht zijn. In sommige landen geldt bijvoorbeeld dat je minimaal 2 meter afstand moet houden in plaats van 1,5 meter.
Download hier de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Hierdoor heb je betrouwbare reisinformatie bij de hand en ontvang je bericht wanneer een reisadvies verandert.

© Rijksoverheid

Omslagfoto en foto’s: © Roos Bähr

Tags: , Last modified: 5 januari 2022
Sluiten