Promo

Zo herken je een goed reddingsvest

Optimaal drijfvermogen, veiligheid en draagcomfort

10:08

Fotocredits: Albert Brunsting

Een reddingsvest heeft maar één taak: je drijvend houden als je onverhoopt te water raakt. Toch is het minstens net zo belangrijk dat het vest goed zit, liefst op zo’n manier dat je niet merkt dat je het aanhebt. Anders wordt de verleiding het reddingsvest even uit te trekken, voor meer ademruimte of bewegingsvrijheid, wel erg groot.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Besto:


Bewegingsvrijheid is een groot goed voor een zeiler. Een goed reddingsvest houdt hier terdege rekening mee. Door nauw aan te sluiten op het lichaam blijf je niet achter lierhendels haken. Als het drijflichaam slim opgevouwen voor de borst en op de rug zit in plaats van in de nek, beweeg je makkelijker over het dek. Sterker nog, een goed vest vergroot juist de bewegingsvrijheid aan boord, omdat je dan bij zwaardere omstandigheden gemakkelijker je lifeline in kunt haken en veiliger kunt bewegen aan dek. Wat maakt een goede pasvorm? Bij reddingsvestenfabrikant Besto wordt goed geluisterd naar de praktijkervaringen van zeilers. Hun modellen Comfort Fit en Comfort Fit Pro zijn driedimensionaal ontworpen en volgen de vormen van een lichaam, waardoor het vest écht veiligheid biedt: je draagt het graag en in het water draagt het je lichaam optimaal.

Lichaamsvorm

Al bij het aantrekken merk je of een vest prettig zit of niet. Zowel de Comfort Fit als de Comfort Fit Pro sluiten met een stevige buckle (in elkaar hakende rvs gesp) aan de voorzijde. Zo is veiligheid gegarandeerd. De Pro-versie heeft voor meer gemak een zijverstelling. Zo laat je het vest naadloos aansluiten op het lichaam. Neem de tijd om de tailleband goed af te stellen, zodat het vest niet verschuift als je te water raakt. Past er nog een vuist tussen de band en je pak, dan blijft er precies voldoende bewegingsvrijheid over. Vind je dat te strak? Trek de band dan in ieder geval zo ver aan dat deze niet langs je schouders kan schieten als je met de voeten naar beneden te water raakt.

Zacht materiaal

In de uiteinden van de hoes, voorop naast de sluiting, zitten het opblaasmechanisme en drijflichaam opgeborgen. Door deze in het midden te plaatsen is er veel minder kans dat je achter lierhendels of andere uitsteeksels blijft hangen. De zijpanelen verbeteren het draagcomfort en zijn, net als het brede rugpaneel, gemaakt van een ademend materiaal dat zacht aanvoelt. Een rugpaneel draagt niet alleen prettiger dan een smalle band, het houdt ook beter de achterkant van het drijflichaam naar beneden, zodat het niet je nek in kruipt. Voor extra comfort is de nek afgezet met een zachte fleece rand: mocht je te water raken, dan schuurt de long niet tegen je nek.

Drijfhouding

De asymmetrische long is zo ontworpen dat het hoofd en de mond van de drenkeling goed boven water blijven. Als het vest opblaast, word je door de vorm van de long als vanzelf op de rug gedraaid. Het extra volume voor de borst, het smalle gedeelte rond de schouders en de maximale steun voor kin en hoofd voorkomen dat het hoofd naar voren wordt gedrukt en zorgen ervoor dat mond en neus zo hoog mogelijk boven water blijven. Niet alleen het ontwerp van de long, ook de kruisband vergroot de veiligheid; deze band zorgt ervoor dat het reddingvest niet kan uitschieten langs de schouders. Verder zorgt de kruisband voor een betere ligging in het water. Mocht een drenkeling bewusteloos raken, dan draait die door de vorm van de long sneller om in een stabiele drijfpositie en blijven de mond en luchtwegen vrij.

Reddingsvest met en zonder kruisband.

Vast aan boot

Zoals het een goed reddingsvest betaamt, sluit de Comfort Fit goed aan rondom het lichaam en vormt het een stevig geheel. Het vest fungeert dus ook als harnas tijdens zwaar weer. De rode ring waaraan je de karabijnhaak van de lifeline vasthaakt, is gemaakt van flexibel, maar supersterk dyneema.

Lamp en kap

Optioneel breid je je Comfort Fit Pro-vest uit met een sprayhood en lampje. Het lampje gaat automatisch branden als het in aanraking komt met water en vergroot de zichtbaarheid van een overboord geslagen bemanningslid, zeker in het donker. Je schuift het lampje heel eenvoudig over de blaaspijp. De los verkrijgbare waterdichte sprayhood beschermt bij zwaar weer.

Meer weten over de Besto Comfort Fit Pro? Klik dan op deze link.

Tags: Last modified: 25 augustus 2023
Sluiten