Promo

Zwerven door Friesland, leren zeilen en heel veel lol hebben

Wat de zeilweken van Signaalkampen zo bijzonder maakt

11:44

zeilkamp signaalkamp

Zomers in valkjes door Friesland zwerven, lol trappen met leeftijdsgenoten en een week vakantie vieren zonder je ouders: een droomweek voor jonge zeilers. Signaalkampen organiseert al meer dan vijftig jaar precies zulke zeilkampen in hartje Friesland. In een week kunnen jongeren naar hartenlust zeilen en ondertussen heel veel plezier hebben met elkaar. Veel deelnemers zeilen al jaren elke zomer met Signaalkampen en ook de meeste stafleden gingen als jongere al mee op kamp. Wat maakt een zeilkamp van Signaalkampen zo bijzonder?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met:

zeilkamp signaalkampen

Stichting Signaalkampen

Stichting Signaalkampen organiseert al sinds 1969 unieke zeilkampen voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar. In een week trekken de groepen in valkjes door Friesland, leren ze zeilen en doen ze allerlei andere leuke spellen en activiteiten. Tot en met 15 jaar kun je mee met de Gewone Zeilkampen (GZ). Met GZ overnacht je op boerderij De Trije Peppels en vertrek je vanuit daar elke dag in valkjes naar een ander Fries dorpje om te ontdekken. ’s Avonds eet je weer met z’n allen op de boerderij en sluit je de dag af met een een gevarieerd avondprogramma.

Van je 15e tot en met je 18e mag je mee met de Zwerfkampen (ZK). De invulling van de dag is grotendeels hetzelfde als bij GZ, alleen zwerf je op ZK in de valken elke avond naar een nieuwe slaapplek. Slapen doe je in je eigen bootje of op het grote binnenvaartschip MS Risico, dat meevaart met de groep. Het nachtzeilen en een kampvuur zijn iedere week weer spectaculair, maar de stafleden schudden ook steeds weer nieuwe verrassingen uit hun mouw.

Stafleden

Met elk kamp gaat namelijk een stafgroep mee van zo’n tien ervaren en enthousiaste vrijwilligers, allemaal tussen de 20 tot en met 30 jaar oud. Veruit de meeste stafleden gingen toen ze jong waren al als deelnemer mee met Signaalkampen. Allemaal hebben ze natuurlijk bewezen verantwoordelijk te kunnen zeilen met jongeren en ten allen tijde de veiligheid te bewaren aan boord. Er zijn daartoe duidelijke regels opgesteld, zoals het hebben van een VOG, die jaarlijks herhaald en getraind worden tijdens de speciale trainingsweekenden voor stafleden. Zo zorgen ze ervoor dat een Signaalkamp boven alles ook veilig is.

zeilkamp signaalkampen

Rebecca van Toorn (26) is zo’n staflid dat al haar halve leven elke zomer meegaat met Signaalkampen. We vroegen haar wat de zeilweken zo fantastisch maakt volgens haar. Op haar 13e stond ze namelijk na de enthousiaste verhalen van haar moeder, tante en zus al jaren te trappelen tot ze eindelijk zelf mee mocht. En toen ze met 19 jaar te oud werd om als deelnemer mee te gaan, deed ze snel de opleiding tot schipper zodat ze sindsdien nog elk jaar als staflid een Signaalkamp mee kan maken. “Ik had het altijd het hele jaar over die ene week,” vertelt Rebecca lachend, “mijn vrienden op school werden gek van me! Maar het is gewoon de leukste week van het jaar. De vrijheid en het zeilen zijn natuurlijk al geweldig en dan heb je ook nog eens enorm veel lol met de groep.”

Relaxt leren zeilen

De dagen worden heerlijk buiten op het water doorgebracht en in de valken krijgt iedereen de kans om op een laagdrempelige manier te leren zeilen. Iemand die al meer ervaring heeft, kan zich lekker uitleven op de uitgestrekte Friese meren. De ervaren schippers, waarvan er altijd eentje in de boot zit, geven graag hun kennis aan je door. De ongedwongen en relaxte sfeer van een Signaalkamp is erg belangrijk voor het plezier en zelfvertrouwen van de jongeren, tijdens het zeilen en ernaast. Wat Signaalkampen volgens Rebecca namelijk vooral zo uniek maakt als zeilkamp, is de sfeer die de stafleden elke week creëren. Lekker gek doen wordt aangemoedigd waardoor jongeren zich een week lang helemaal kunnen uitleven.

Zeilkamp met verbindig

Daarnaast is er aandacht vanuit de stafgroep om er samen met alle deelnemers een fijne week van te maken, waarbij iedereen zich gezien en geaccepteerd voelt. Dagelijks nemen ze tijdens het zogeheten “tenten” de tijd om tot rust te komen en elkaar in een klein groepje te leren kennen. De stafleden leiden hierbij gesprekken over verschillende onderwerpen, zoals familie, onzekerheden of dromen. De deelnemers leren elkaar hier ook op een andere, persoonlijkere manier kennen, wat bijdraagt aan een vertrouwelijke sfeer op het kamp. “Vooral die verbinding was en is altijd heel waardevol voor mij,” vertelt Rebecca, “met mijn vriendinnen thuis voerde ik nooit echt zulke gesprekken. Die week was echt een boost voor mijn zelfvertrouwen. Ik kwam natuurlijk helemaal kapot thuis van alle leuke dingen die we deden, maar het gaf me tegelijktertijd ook zo’n mentale boost. Je wordt er echt gewardeerd om wie je bent.”

Kortom, een zeilkamp met Signaalkampen is een unieke ervaring voor jongeren. Een week vol plezier, op en naast het water, volop nieuwe vrienden maken en heel veel leren.  “Het is echt iets magisch,” besluit Rebecca, “je bent zo in het moment aan het genieten met de groep. Maar de beste manier om het te ervaren is natuurlijk om gewoon zelf mee te gaan!”

Deze zomer ook mee met een Signaalkamp? Voor de leeftijden 13 t/m 15 zijn er in de weken van 29 juli t/m 5 augustus en 5 augustus t/m 12 augustus nog plekken vrij op de gewone kampen. Voor de leeftijden 15 t/m 18 is er in de week van 29 juli nog plek op het zwerfkamp. Kijk voor meer informatie of om je op te geven op de website van Signaalkampen.

Last modified: 3 april 2023
Sluiten