OUD

Een website voor zigeuners op zee

13:27

1091199_193353334173357_2043982275_o De ene zeiler is de andere niet. We zien het al van verre aan het type boot, de proporties van de zeilen en de kleding van de opvarenden. De één verslijt het oliegoed tot op het bot, terwijl de andere er voorkeur aan geeft ieder zeilseizoen weer de nieuwste, de beste en de meest trendsettende zeilpakken uit de schappen te halen. Deze zeiler is àltijd prominent aanwezig op het mooiste drijvend kapitaal. De eerste zien we echter niet vaak voorbij komen in de media, maar ook niet in de jachthavens. Deze zeiler zoekt de aandacht niet op, want hij of zij heeft er meestal ook geen reden voor, laat staan behoefte aan. Toch bezeilt deze ‘zeezigeuner’ ook onze zeeën en belanden er hier en daar toch enkele van hun verhalen op het internet.

Cruiser versus reiziger
De website www.seavagabond.net verzamelt deze verhalen. Het maakt het onderscheid tussen de reiziger en de cruiser. Het verschil tussen de zeilreiziger en de zeilcruiser wordt op de website door een citaat van acteur en zeilliefhebber Sterling Hayden gevoelig bloot gelegd. ‘De laatste staart zich blind of hij zijn financiële zaken wel goed op orde heeft en kiest er voor om met alle vergaarde luxe en technisch vernuft in zijn jacht op de oceaan te gaan spelen. De eerste is de vagebond, de zeezigeuner, die niet op land thuis hoort en weggeduwd door het gejaagde landleven de zeeën opzoekt om deze in alle puurheid te ervaren. Verder geholpen door meestal krakkemikkige bootjes, zonder comfort of elektronische hulpmiddelen vinden zij hun weg over onze oceanen.’

Leven van een bankrekening
‘Zeilers met de droom om verre te reizen te maken kunnen het zich eigenlijk niet veroorloven om niet te gaan. Maar we verliezen ons zelf zo vaak in de overtrokken overlevingsdrang om tot aan het einde der dagen met het gevoel van veiligheid en comfort door het leven te kunnen gaan. En voor deze strijd offeren we onze vrijheid op door middel van een routineus en gedisciplineerd leven. Voor we het weten is het einde van het leven daar. De keuze is duidelijk; het bankroet van de bankrekening of het bankroet van het leven. Wat heeft een wereldzeiler nu eigenlijk nodig? Een paarhonderd gram aan voedzame dagelijkse maaltijd, warmte en een dak boven het hoofd, twee meter om het lichaam te rusten kunnen leggen en een bezigheid waarmee we ‘iets’ kunnen bereiken.’ Ook grote namen zoals James Baldwin, Joshua Slocum, Jacques Cousteau en John Lennon passeren de revue op de website. Deze staat vol prachtige beelden, filmpjes en verhalen; inspirerend materiaal voor tijdens de koude en donkere kerstdagen, wanneer de zeezigeuner allang naar het warme zuiden is vertrokken….

Tags: Last modified: 16 maart 2021
Sluiten