OUD

De Kleine Beer

19:34

Floris met zijn bootje

Floris met zijn bootjeOnlangs mocht ik met collega Cees van Dijk, hoofdredacteur van Zeilen, een splinternieuwe Optimist uitreiken aan Floris Nicholson. Het vijfjarige knaapje had het bootje gewonnen met een prijsvraag die wij met ons zeilmagazine hadden uigeschreven op de Hiswa Amsterdam Boatshow.

Als kind heb ik nooit een Optimist gehad. Mijn eerste zeilbootje was een Piraatje, die mijn ouders voor mij hadden gekocht. Met de ‘Kleine Beer,’ zoals mijn bootje heette heb ik ontelbare uren op het Alkmaardermeer rond gezeild.

‘Ga maar zeilen’
De allereerste keer, ik was net zo oud als Floris,  kan ik mij nog als de dag van gisteren herinneren. Met mijn vader had ik het bootje opgehaald ergens in de Zaanstreek en naar onze haven in Akersloot gebracht.

Ik kon niet wachten om er mee te gaan zeilen. Alleen was de wind spelbreker. Er stond windkracht vijf, tot zes. Mijn altijd overbezorgde vader beloofde mij dat ik mocht zeilen, zodra de wind was afgenomen. In afwachting hiervan had ik alvast mijn zeilkleding aangetrokken en in mijn bootje gaan zitten dat nog op de wal lag.

Terwijl het bleef waaien moet ik voortdurend aan het hoofd van mijn vader hebben gezeurd, van wanneer ik nu mocht zeilen. Tientallen keren had ik hem meegenomen naar de waterkant voor een positieve beslissing. Maar die bleef maar uit. Tot het einde van de middag. Blijkbaar was mijn vader het gezeur zo zat, dat hij tegen zijn zin in, de ‘Kleine Beer’ min of meer te water smeet. “Jij wilt zeilen, dan ga je maar zeilen…”, moet hij gedacht hebben.

Piraatje
Ik heb nooit zeilles gehad, maar heb het gewoon geleerd door met een ander jongetje die ook een Piraatje, had mee te zeilen. Het bleek de beste leerschool. Nagekeken door mijn ouders zeilde ik zelfstandig mijn eerste rakjes. Het ging fantastisch. De basis voor mijn verdere zeilcarrière was gelegd.

Ik kan alleen maar hopen dat de vijfjarige Floris net zoveel plezier zal beleven aan zijn Optimist als ik aan mijn Piraat. Dat komt het met zijn zeilcarrière ook wel goed.

 

Eric van Staten

Redacteur Zeilen

Tags: Last modified: 16 maart 2021
Sluiten