Reisverhalen

Van zeereis naar roadtrip

De bizarre reis van Zouterik

10:00

Zouterik op transport

In 2018 vertrok Zouterik met haar bemanning – Tjaart, Mariska, Linde en Berber – uit Nederland. Bestemming: waar de wind ze zou brengen. Het plan was voor een paar jaar, of tot een van de bemanningsleden het wel welletjes zou vinden. Zouterik zette koers naar het zuiden. Op zoek naar het paradijs. Helder blauwe wateren, en minstens zo strak blauwe luchten lagen aan de andere kant van het Panamakanaal op deze vertrekkers te wachten. Alleen verschoof deze tocht onverwacht van zeereis naar roadtrip.

Gevangen in het paradijs

Toen in 2020 de Mirafloressluizen (de poort naar de Stille Oceaan) zich weer achter Zouterik sloten, werd er bijna hardop gedroomd van ankeren in de mooiste baaien, snorkelen met tropische vissen en drinken uit een kokosnoot. De passaatwind zou Zouterik daar zo naartoe blazen. Die belofte maakte de wind moeiteloos waar. Het leven was goed, en de voorbereidingen voor de oversteek van de Stille Oceaan werden rustig aan voortgezet.

Alles leek volgens plan te verlopen, alleen toen kwam covid tóch om de hoek kijken. Een besmetting aan boord bleef gelukkig uit, maar het net van de pandemie begon zich rond Zouterik te sluiten. De landsgrenzen van Panama gingen dicht, dus vertrekken was ineens onmogelijk. Daar lig je dan. Opgesloten in het paradijs.

Gelukkig lukte het de zeilers om de Las Perlaseilanden te bereiken, maar ook daar werd vertrekken onmogelijk.  Na een quarantaine, oversteek en opnieuw quarantaine kon de familie na 113 dagen eindelijk aan wal. Op Nuku Hiva wel te verstaan. Tijd om bij te komen en te genieten. Maar ook in Frans-Polynesië werden de effecten van de pandemie op de plannen van de wereldreizigers steeds duidelijker. Naar het westen varen was niet mogelijk vanwege de regels voor het inreizen. De boot verschepen of verkopen was geen optie. Tijdelijk terug reizen naar Europa om daar te wachten op betere tijden was ook niet realistisch.

Zouterik voor anker in Raroia
Zouterik geankerd in Raroia

Een onverwachte detour

Via Hawaii en Alaska zijn Zouterik en haar bemanning uiteindelijk in Canada terecht gekomen. Een prachtige tocht en een hele bijzondere ervaring, alleen houdt de zeereis daar voorlopig wel op. Terug via de westkust van de Verenigde Staten en het Panamakanaal is geen optie, want de wachttijd voor een gesprek op het Amerikaanse consulaat is langer dan ze in Canada mogen blijven. En dan is er nog één onwaarschijnlijke optie over: met Zouterik over het land naar het oosten. Tjaart, Mariska en hun dochters reizen daar vanzelfsprekend achteraan. Het gaat van zeereis naar roadtrip eigenlijk!

Zouterik is klaar voor de onverwachte roadtrip
Zouterik is klaar voor de onverwachte terugreis

Deze bijzondere karavaan is inmiddels onderweg. De hele situatie heeft alleen wel onvoorziene kosten met zich mee gebracht. Extra hulp is daarom meer dan welkom. Wil je ze graag wat extra wind in de zeilen geven? Dat kan via hun crowdfunding-pagina.

Een uitgebreid verslag van de hele reis verschijnt binnenkort in Zeilen.

 

Tags: Last modified: 12 juni 2022
Sluiten