Reisverhalen

Sailors for Sustainability: Groots wonen in een klein huis

08:00

“Dit huisje heb ik zelf gebouwd”, zegt Eva Pomeroy trots. We volgen haar naar binnen en kijken geïmponeerd rond. Op de een of andere manier heeft ze een compleet huis op een trailer weten te krijgen. Keuken, woonkamer, badkamer en een slaapgedeelte: alles zit vlak bij elkaar. Zelfs logees kunnen terecht, op een hoogslaper die je via een ladder bereikt. Het moge duidelijk zijn: Eva woont met haar partner in een tiny house, een van de vele in Nieuw-Zeeland. Een grappige verschijning, zeker, maar ook duurzaam?

Recycling bespaart

Sailors for Sustainability

Eva voor haar tiny house

“Ik heb overal gerecycled materiaal voor gebruikt”, vertelt Eva. “Het dakluik in de slaapkamer is bijvoorbeeld een vluchtluik uit een afgedankte lijnbus. Voormalige drukkerijplaten doen nu dienst als keukentegels. De houtkachel is gereviseerd, m’n zonnepanelen zijn tweedehands en ga zo maar door. Niets is nieuw, alles heeft een tweede leven gekregen. Het heeft me veel geld bespaard”, lacht Eva breed. “En je hebt geen extra grondstoffen en energie verbruikt”, voegt Ivar met een knipoog toe.

Minder ruimte, minder spullen

Ondanks de beperkte afmetingen van haar huis, heeft Eva alles wat ze nodig heeft. “Ik wilde geen huis waarin je de hele dag alles aan het ombouwen bent. Dus geen bed dat je ’s ochtends omhoog moet trekken om te kunnen ontbijten.” Toch zit haar huis vol ruimtebesparende slimmigheden. Zo heeft ze onder de traptreden opbergvakken gemaakt, en onder de bovenste zelfs een hanggarderobe. De hoogslaper bespaart niet alleen ruimte, maar geeft ook een gezellige sfeer.

Sailors for Sustainability

Eva heeft zelfs een hanggarderobe onder de trap

“Ik denk dat mensen de ruimte díe ze hebben altijd vol zetten met zooi, hoe groot-ie ook is. Ik heb weinig ruimte, en dus ook niet veel spullen”, zegt Eva. “Wat ik bezit, heb ik zorgvuldig uitgekozen en koester ik dus ook”, voegt ze plechtig toe. Daarmee is ze door haar woonkeuze een soort minimalist geworden, die alleen koopt wat ze echt nodig heeft.

Minder lasten, meer lusten

“Hoe zit het eigenlijk met de kosten?”, vragen we. “De bouw kostte vooral tijd. Ik heb drie jaar hard gewerkt. Door alleen gerecyclede materialen te gebruiken en veel zelf te doen, heb ik de kosten heel laag kunnen houden Alles bij elkaar heeft het huisje me slechts 25.000 dollar gekost [bijna 15.000 euro]. Bijna de helft hiervan was voor de trailer. Ook gaf ik flink wat uit aan eten en bier om mensen voor hun hulp te bedanken. Doordat ik de kosten zo laag heb weten te houden, leef ik nu schuldenvrij. Ik werk maar een paar dagen per week en besteed veel tijd aan zaken waar ik écht blij van word”, straalt Eva.

“Omdat mijn huis op een trailer staat en verplaatsbaar is, mag ik erin wonen zonder aan allerlei bouwvoorschriften te voldoen. Ik hoefde alleen maar op zoek naar een plek om het huisje heen te rijden.” Op het grote erf van een welwillende familie in Nelson was Eva welkom. En dat blijkt helemaal niet zo uitzonderlijk te zijn in een land waar veel mensen een grote lap grond rond hun huis hebben.

Ontsnappen uit de drang naar groter

In Nieuw-Zeeland kiezen zó veel mensen voor een klein huisje, dat je het gerust een fenomeen mag noemen. Deze zogeheten Tiny House-beweging is ook een digitale hit. Zo heeft het YouTube kanaal van Bryce Langston miljoenen abonnees. De vele voordelen en verschillende uitvoeringen van tiny houses worden breed uitgemeten in zijn video’s. “De oververhitte huizenmarkt in Nieuw-Zeeland draagt zeker bij aan hun populariteit. Maar er is ook een groep mensen die bewust kiest voor een levensstijl zonder schuld en met minder spullen”, aldus Bryce.

Sailors for Sustainability

Onderweg naar de Tiny House Expo

Omdat er zo veel belangstelling voor is, zijn er zelf expo’s gewijd aan tiny houses. We bezoeken er een in Motueka, niet ver van Nelson. Op de openluchtbeurs tonen allerlei leveranciers hun spullen. Van composttoiletten, houtkachels en zonnepanelen tot complete modelwoningen: de keuze is reuze. Wat ons opvalt, is dat er veel slimme oplossingen zijn voor off-grid leven. Veel tiny houses zijn namelijk niet aangesloten op water, stroom of riool. Van energie tot afval: je moet met alles zorgvuldig omgaan.

Kant en klaar

Het kan zelfs nog makkelijker: een tiny house kant en klaar laten afleveren. “We hebben voor een volledig jaar aan opdrachten”, vertelt Rebecca Bartlett, oprichtster van familiebedrijf Tiny House Builders in Katikati. “Elke maand leveren we een compleet nieuw exemplaar op, volledig naar wens van de klant ingericht”, zegt ze trots. Vader Peter Bartlett neemt de tijd om ons wat modellen te laten zien, en de fabriek. “Onze standaard buitenmaat is 8 meter lang, 3 meter breed en 4,2 meter hoog. Dat is namelijk de maximale maat die we op een vrachtwagen kunnen vervoeren. Binnen die afmetingen zijn er meerdere indelingen mogelijk. Een belangrijke keus voor de toekomstige bewoners is bijvoorbeeld het aantal benodigde slaapkamers.”

Sailors for Sustainability

Demonstratiehuisje op de Expo

In de fabriekshal zien we hoe de verschillende uitvoeringen vorm krijgen. Om tijd en kosten te besparen, worden er gestandaardiseerde bouwmethoden en materialen gebruikt. Ook hier willen we natuurlijk prijzen horen. “De standaarduitvoering is 160.000 dollar, zo’n 95.000 euro”, aldus Peter. Dus ook als je geen tijd, kennis of zin hebt om zelf een tiny house in elkaar te zetten, kun je toch makkelijk kleiner wonen.

Less is more

Sailors for Sustainability

Gebruikte drukkerijplaten hebben een tweede leven gekregen als tegels in Eva’s keuken

“Welke vorm je ook kiest, het mooie van een tiny house is dat het een alternatief biedt voor een grote hypotheek of forse huur in een oververhitte huizenmarkt”, concludeert Floris. “En bewust kleiner gaan wonen – met minder spullen – levert direct meer financiële ruimte op, en dus vrijheid.” “En ook al lijken veel tiny house-bewoners vooral voor meer vrijheid en persoonlijk welzijn te kiezen, de duurzaamheidsvoordelen zijn er niet minder om. Zelfs als je geen materialen hergebruikt of hernieuwbare energie opwekt, bespaar je toch flink wat grondstoffen en energie. Je hebt immers overal minder van nodig”, stelt Ivar vast. “Bovendien ga je vanzelf consuminderen, want je hebt nu eenmaal minder ruimte voor spullen.”

Het zal trouwe lezers niet verbazen dat we fan zijn van de Tiny House-beweging. “Ik heb ooit een vergelijkbare woonkeuze gemaakt”, reflecteert Ivar. “In Amsterdam vond ik een ligplaats voor Lucipara 2, waardoor ik er kon wonen zonder een duur huis te kopen. Met het geld dat ik zo bespaarde, kon ik de boot sneller verbouwen.” “Wereldzeilers wonen eigenlijk in een drijvend tiny house”, vult Floris aan. “Groots wonen in een klein huis is dus ook al ingeburgerd in de zeilersgemeenschap.”

Meer informatie? Kijk hier voor duurzame oplossingen en onze zeilavonturen.

Tags: Last modified: 23 juni 2021
Sluiten