Reisverhalen

Rond de Noordzee in 10 afleveringen

18:02

(c) VPRO/De Chinezen

De Belgische documentairemaker Arnout Hauben reisde meer dan 5000 kilometer langs de kust van de Noordzee. Met de klok mee. Samen met cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens legde hij de kilometers af met verschillende bootjes, per fiets, maar ook stak hij zijn duim omhoog langs de kant van de weg. De drie waren meer dan honderd dagen onderweg. Het resultaat van de reis is een prachtige documentaire over de Noordzee.

Op TV

Van de reis werd een boek gemaakt, getiteld ‘Rond de Noordzee’. De gelijknamige documentaire is vanaf dinsdag 16 april te zien op NPO 2. Wel 10 afleveringen lang kun je vanaf de bank meereizen met het drietal rond het grootste natuurgebied van Europa (575 duizend vierkante kilometer). Op de site van de VPRO valt te lezen: ”

Zeekant van de Brouwersdam. (c) ANP

“Het is een bron van vertier, inspiratie, voedsel, inkomsten, conflicten, en in al zijn onstuimigheid een bedreiging voor onze veiligheid. […] Onderweg vertellen kustbewoners hun de verhalen van de Noordzee, over de ijstijd, Vikingen en noodlottige superstormen. Over oorlogen, de teloorgang van de visserij, windmolens, plastic en klimaatverandering. Het drietal start in de historische havenstad Brugge aan een tocht van vijfduizend kilometer. In tien afleveringen reizen zij over het Kanaal langs de Engelse oostkust tot de afgelegen Shetland eilanden. Daar steken ze over naar Noorwegen en zakken via de fjorden af tot in Denemarken. Via de Deense en Duitse kust komen zij terecht in Nederland, waar zij via de Waddeneilanden, Urk, Amsterdam en Scheveningen naar Zeeland trekken. Hier vandaan zetten zij koers naar Antwerpen, waar hun avontuur na honderd dagen eindigt.”

Kijk hier een fragment van de serie:

Het programma is te zien vanaf dinsdag 16 april om 20.25 uur op NPO 2. De negen daaropvolgende afleveringen zijn elke dinsdag op dezelfde tijd te zien.

Omslagfoto: VPRO/Productiehuis De Chinezen

Tags: , , , , , Last modified: 22 april 2021
Sluiten