Bestemmingen

De Noordzee in transitie

Hoe ons grootste thuiswater onherkenbaar verandert

11:11

Aangewakkerd door de klimaatdoelstellingen wordt er volop ingezet op windenergie van de Noordzee. Onze relatief ondiepe en winderige achtertuin is hiervoor uitermate geschikt. De komende decennia wordt de Noordzee grondig verbouwd; het vaarwater zal onherkenbaar veranderen. Lees meer over windparken op de Noordzee in Zeilen editie 08/2023.


Het is de zomer van 2019, de vakantie is bijna voorbij. Vanuit Blyth zeilen we naar Vlieland. De eerste dag is pittig en ik ben blij als in de avond de wind afneemt. Midden in de nacht passeren we het recentelijk opgeleverde Hornsea 1 windpark. Terwijl we traag rijen en rijen aan molens passeren, zie ik voor het eerst met eigen ogen de schaal van de verbouwing die plaatsvindt op de Noordzee. In luttele decennia wordt hier iets uit de grond gestampt wat in kwantiteit en capaciteit eigenlijk nog niet te bevatten is. Fast forward naar 2022. Ik ben solo onderweg van Thyborøn naar Norderney. In de nacht zeilde ik al tussen de parken Sandbank en Dan Tysk door, maar in de ochtend begin ik te twijfelen. Is mijn vijf jaar oude zeekaart eigenlijk nog wel accuraat genoeg om door de Duitse windparken, noord van de eilanden, te varen? Uiteindelijk durf ik het niet; ik haal bakzeil en val af naar Helgoland.
In het najaar staan luchtfoto’s in de krant van een sloopwerf in Kampen. Het terrein staat vol afgedankte viskotters. Een cocktail van omstandigheden, waaronder verdwijnende visgronden door windmolenparken, doen een groot deel van de sector de das om. Bij mij rijst de vraag: wat zijn eigenlijk de plannen met de Noordzee? En als zelfs de vissers verdwijnen, heb ik er als watersporter straks nog wel iets te zoeken?

© HSMMICK OTTEN

Noordzeeakkoord

In de zomer van 2020 sluiten het Rijk, energieorganisaties, natuurorganisaties en een deel van de visserijorganisaties een nieuw akkoord voor het Nederlands deel van de Noordzee. Dit Akkoord van de Noordzee, beter bekend als Het Noordzeeakkoord, loopt tot 2030 en moet helpen een nieuwe balans te vinden tussen de botsende belangen van de verschillende sectoren. Ondanks dat het akkoord enkel voor het Nederlandse deel geldt, geeft het een goed beeld van de huidige veranderingen.
Binnen het akkoord wordt gesproken over drie transities: een natuurtransitie, een voedseltransitie en een energietransitie. Met de natuurtransitie wordt een ecologische versterking van de Noordzee bedoeld. Het ecosysteem van de Noordzee staat onder druk en men wil het tij keren. Zo spreken de partijen af dat 15 procent van het Nederlandse deel van de Noordzee in 2030 beschermd moet zijn. Men streeft onder andere naar een herintroductie van de tot een eeuw geleden nog wijdverspreide mossel- en oesterriffen.
Ondanks dat er plannen zijn voor alternatieve voedselbronnen, als zeewier, gaat de zogenaamde voedseltransitie vooral over de visserij. De plannen in het Noordzeeakkoord leiden tot vermindering van visgronden. Ook staat de huidige bodemberoerende visserijmethode onder druk.

Zeilen 08/2023

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Welke rol speelt windenergie in het Klimaatakkoord? Wat zijn drie risico’s van windmolen op zee? Welke positieve en negatieve gevolgen hebben de windparken op het marine ecosysteem? En hoe steek je dan in de toekomst de Noordzee over? Je leest het allemaal in Zeilen 08/2023. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 23 augustus verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto: © TASFOTONL_ISTOCK
Tekst: Lars Bosma

Tags: , Last modified: 2 augustus 2023
Sluiten