Reisverhalen

10 duizend zeemijlen, 1 miljoen volgers 

Van zeil-influencer op social media naar schipper op eigen boot in 3 jaar.

10:08

“Van de een op andere dag heb ik mijn 9 tot 5 kantoorbaan opgezegd om de wereld te bezeilen,” zegt de Amerikaans-Nederlandse Hannah Goldberg door de telefoon. Ze is onderweg naar een bootwerf in Los Angeles, op zoek naar een geschikte boot om zelf te schipperen. Wat voor type het is, wil ze nog niet prijsgeven. Interessanter ook is het verhaal hoe het 2,5 jaar geleden allemaal begon.

Het roer om

Toen haar relatie in LA strandde, besloot de 27-jarige brunette het roer om te gooien. “Ik blondeerde mijn haar en nam het vliegtuig van LA naar Porto Rico.” Daar stapte Hannah voor het eerst aan boord op een catamaran, die ze via het online platform Crewseekers vond. Op deze cruiserboot werkte ze 2 maanden als crew – in ruil voor een avontuurlijk verblijf en een beetje werken in de tropische zon. De trip eindigde in de Cariben, waar ze overstapte op de volgende cruiserboot. Haar nieuwe carrière was gestart, nog niet wetende hoe succesvol de combinatie met haar huidige professie zou zijn.

Oversteek Stille Oceaan op SV Delos (c)Hannah Goldberg

1 miljoen volgers

Vanaf de eerste boot plaatste ze een filmpje op TikTok over haar grote switch in life. Wereldwijd zagen mensen hoe ze huilend haar gebroken hart bij elkaar raapte en het roer in eigen handen nam. Binnen een paar dagen had ze duizenden en duizenden volgers, wat uiteindelijk opliep tot 1 miljoen. In oktober 2022 verkoos Young Cruisers Association haar tot “Best TikTok winner 2022” tijdens de International Cruisers Award. Hannah: “Deze award bewijst dat er een nieuwe zeil community aan het ontstaan is, met jonge mensen die onafhankelijk in het leven willen staan.”

10.000 mijl

In totaal heeft Hannah in 2,5 jaar tijd 10.000 zeemijlen afgelegd, kriskras over de wereld: werkend, reizend en wonend op 5 verschillende boten. Vanuit de Cariben is ze met collega Tiktok influencer, genaamd Untide, naar Panama gezeild. Daar ontmoette ze de beroemde YouTubers SV Delos, waar ze veel later de Stille Oceaan mee zou oversteken. Ze werden zo´n goede vrienden dat ze graag samen naar Frans-Polynesië wilden zeilen. “Tijdens het reizen ontmoet ik veel gelijkgestemden,” zegt Hannah. “En land in zicht na 20 dagen op zee is een van mijn hoogtepunten.” Maar voor het zover was, had Hannah de slechtste ervaring ooit.

Op Elixer @Untide (c)Hannah Goldberg

Dronken zeiler

“De derde boot waar ik opstapte betrof de Atlantische oversteek.” begint Hannah. De booteigenaar had een professionele schipper ingehuurd en samen met twee extra crew voeren ze van Antigua naar de UK. “Al snel bleek de meest ervaren zeiler een dronkenlap te zijn,” vervolgt ze. “Hij had gelogen over zijn certificering en motorde liever dan te zeilen, waardoor we al snel zonder diesel kwamen te zitten. Ook weigerde hij zijn reddingsvest te dragen.” Het was zo erg dat zelfs Hannah, als minst ervaren crew lid op dat moment, ´s nachts niet kon slapen wanneer de schipper op wacht zat. Na 20 dagen bereikten ze de Azoren, waar de dronkenlap van boord is gezet. Met z´n drieën zetten ze de vervolgtocht voort, via de Canarische eilanden en Spanje, naar de UK. “Het was zo´n verademing en we voelden ons allemaal zelfverzekerd om de eindstreep te halen”, vertelt Hannah trots.

In Mexico voor vertrek naar Frans Polynesie op SV Delos (c)Hannah Goldberg

Zeilend online werken

Voordat Hannah begon te zeilen, werkte ze als content manager in een ziekenhuis. Toen ze realiseerde dat deze kantoorbaan eigenlijk ook remote te doen is, zette ze haar eigen consultancybureau op. Nu doet ze hetzelfde werk maar dan over de hele wereld. Op de prangende vraag wat haar succesfactor is, zegt ze: “Het gaat niet alleen maar om het plaatsen van een foto of filmpje, er zit ook strategie achter.” En blijkbaar werkt het, want via Tiktok, Instagram en YouTube bereikt ze dagelijks duizenden mensen. “Ik wil anderen inspireren om de angst voor het onbekende los te laten en het gewoon te proberen.” Dit doet ze nu al via haar eigen sociale mediakanalen en zeer binnenkort ook als charterkapitein met haar eigen schip.

Dit artikel is geschreven door: Greetje Tops, Sailing Black Moon

Tags: Last modified: 7 augustus 2023
Sluiten