Hoofdcategorie op reis

Voedingtips voor lange zeereizen

11:06

Wie lange zeereizen maakt, knutselt en verbetert van alles aan zijn eigen jacht. Bijvoorbeeld vanwege veiligheidsredenen, om dingen aan boord logisch en altijd op dezelfde plaats op te bergen, maar vooral ook omdat schipper en bemanning er gemak van ondervinden tijdens de tochten. Zeker als de weersomstandigheden zwaar zijn.

cardanisch toilet2Onlangs kwamen we de one off Magic Machine tegen die zich opmaakte voor een zeereis van meerdere dagen. Een aantal handigheidjes viel ons op. Zoals een cardanisch toilet. Dit toilet kan onder verschillende hoeken vastgezet worden, zodat degene die het moet gebruiken min of meer rechtop zit, terwijl het schip onder helling ligt. Het vloertje onder de toiletpot hangt in een zelfgemaakt kantelsysteem, waardoor het toilet naar beide kanten kan kantelen. De boot ligt schuin, de toiletpot staat rechtop.

eten1Makkelijke maaltijden

Om de voorraad eten kwijt te kunnen, heeft de eigenaar in de doorloop naar de bakboords en stuurboords achterkooi drie grote rode kratten boven elkaar geplaatst op een rail. Deze zijn afzonderlijk naar voren te trekken. Een spanband aan de voorkant van de kratten voorkomt dat ze onder helling spontaan naar voren kantelen.

Om het klaarmaken van het eten onderweg gemakkelijk te maken, zeker ook wanneer er opstappers meevaren, heeft de eigenaresse de blikken voedsel genummerd. Een bijbehorende menulijst, waarin de gerechten eveneens zijn genummerd, geeft meteen aan wat voor voedsel of blikken er nodig zijn om de gerechten te bereiden. Zo weet iedereen – ook onder moeilijke omstandigheden – de blikken snel te vinden en een smakelijke maaltijd klaar te maken, zonder al te veel na te hoeven denken.

Schone gootsteen

opbergruimte1Om de gootsteen tijdens het varen schoon en leeg te houden, heeft iedereen op de Magic Machine zijn eigen genummerde mok en spoelt deze na gebruik zelf af. Ze worden in een draadmand op het aanrecht bewaard, totdat er een keer afgewassen wordt. Dan worden meteen de mokken meegenomen. Op deze manier blijft het aanrecht en ook de gootsteen schoon van vuile vaat. Bordjes en messen die gebruikt worden voor het smeren van brood worden tijdelijk schoongemaakt met keukenrol en eveneens opgeborgen in het mandje, totdat ook deze meegenomen kunnen worden in de algehele afwas. De keukenrol hangt op een strategische plaats aan een touwtje boven het aanrecht.

 

Tags: , Last modified: 23 maart 2021
Sluiten