Hoofdcategorie op reis

Alles voor een prachtig Paasweekend zeilen

15:47

Op zoek naar het perfecte ankerplekje. (c) Peter Schermer

Tijd om te zeilen! De vooruitzichten voor het Paasweekend zijn buitengewoon goed. Zon, een stabiel windje 2-3 en middagtemperaturen rond de 22 graden. Kraanmachinisten uit het hele land hebben de afgelopen weken hard gewerkt ons kostbare bezit te water te laten. Voor velen precies op tijd om met het Paaswekend te kunnen zeilen. Boot nog op de kant? Heb je al een Valkje gereserveerd bij de lokale verhuurder? Voor de gelukkigen: alles wat je nodig hebt voor een fantastisch lang zeilweekend.

Verwacht: goed spi- of gennakerweer. (c) Ben Rutte

Perfect zeilweer

Een hogedrukgebied boven Scandinavië en de Oostzee voert zachte, droge lucht aan. Dat hogedrukgebied blijft naar verwachting het gehele weekend liggen, waardoor de omstandigheden voorspelbaar zijn. Pas in de loop van de maandag, Tweede Paasdag, komt er beweging in kunnen de omstandigheden langzaam veranderen. Vrijdag wordt er 10 tot 16 knopen wind verwacht uit het oosten. Zaterdag neemt de wind met een paar knopen af en komt hij iets noordelijker in. Zondag krimpt de wind verder en staat er naar verwachting tussen de 5 en 10 knopen wind, die maandag weer terugdraait naar het oosten. Tegelijkertijd is het zonnig en kan de thermometer in de middag oplopen tot 19 graden op het Wad en 23 graden in het binnenland. Door het gebrek aan bewolking en het nog koude water koelt het ‘s nachts flink af. Reken op een nachttemperatuur van 5 tot 7 graden, dus neem een warme deken mee. Je kunt overigens wel genieten van een (bijna) volle maan; vrijdag 19 april is hij in zijn geheel zichtbaar.

De Lorentzsluizen bij Kornwerderzand draaien. (c) Klaas Wiersma

Bruggen en sluizen?

Met dat mooie weer wil je natuurlijk naar je favoriete plekje zeilen of ergens ankeren. We checkten de belangrijkste bruggen en sluizen rond groot binnenwater voor je.

Aan het IJsselmeer/Markermeer zijn de beperkingen bij het Naviduct (Enkhuizen) en de brug in de A7 bij Den Oever voorbij. Alleen de Lorentzsluizen bij Kornwerderzand en de Stevinsluizen bij Den Oever blijven ’s nachts van 22.00 tot 06.00 uur dicht. Ben je onderweg naar de hoofdstad, dan kun je wellicht oponthoud verwachten bij de Oranjesluizen op het IJ. Daar is de noordkolk tot nader bericht gestremd. Voor vroege vogels op de Staande Mastroute: donderdag 18 april is de Grote Sluis (Rijnlandsluis) in Zijkanaal C bij Spaarndam gestremd.

In Zuid-Holland en Zeeland zijn voor zover bekend geen stremmingen bij de belangrijkste sluizen en bruggen. Het meest complete overzicht vind je nog steeds op teletekst pagina 721.

Check de boot

Met het mooie weekend voor de boeg is het makkelijk om wat te vergeten, zo aan het begin van het seizoen. Stel nou dat je dat ene klusje met die waterslang niet hebt afgemaakt en de lang nog los ligt? Dat gebeurt je natuurlijk niet, maar toch even een korte checklist om het Paasweekend vlekkeloos te laten verlopen.

 • Voldoende diesel
 • Reserve dieselfilter
 • Voldoende olie
 • Benzine voor de bijboot (of de peddels)
 • Splitpennen en borging teruggezet
 • Water en dieselslangen
 • Afsluiters
 • Genoeg gas of brandalcohol
 • Gezonde accuspanning (12,4-12,8 V is doorgaans prima)
 • Water in de tank
 • Werkend reddingsvest (het water is nog koud!)
 • Zonnebrandcrème
 • Zin in zeilen!

 

Omslagfoto: Peter Schermer

Tags: , , , , Last modified: 27 juni 2023
Sluiten