Bestemmingen

Op naar… Workum

Zeilen helpt je op weg

14:18

Workum is een plaats aan het IJsselmeer dat ligt in de provincie Friesland. Net als Harlingen is ook Workum één van de Friese elf steden. De stad heeft een aantal jachthavens waar we als pleziervaart terechtkunnen. In één van die havens ligt de boot van de schoonouders van Zeilen-collega Geert Reitsma. Hij kan ons dus goed van wat praktische informatie voorzien.

Door de centrale ligging bevind je je zo op de Friese meren,  het IJsselmeer en de Waddenzee. Zodra je de plaats binnenvaart, zie je, als je een beetje goed kijkt, op de Hylperdyk de Vuurtoren van Workum. Locals noemen deze het ‘Toarntsje’. De witte vierkante bakstenen toren was in de geschiedenis een lichtbaken voor schepen op de Zuiderzee.

Halfnaakte zeemeermin

Iemand die de vuurtoren al vaak heeft gepasseerd is Geert: “Sommige havens, als It Soal, kun je zo binnenvaren maar voor havens die verderop in Workum liggen moet je eerst door een sluis heen. Ook zijn er best veel bruggen waar je rekening mee moet houden, maar het is allemaal goed te doen. Bij de brug van de Diepe Dolte moeten de kinderen trouwens even hun handen voor hun ogen houden, want daarop is een tekening van een (halfnaakte) zeemeermin te zien. Verder weet ik dat het voor een grote boot hier en daar soms wat ondiep kan zijn, dus let op als je jacht een lange kiel heeft. In Workum kun je je boot aanleggen aan de stadskades, maar er zijn ook een meerdere jachthavens waar je terechtkunt.”

Geert: “Net buiten de stad, vlak bij de Zeesluis, ligt Scheepswerf De Hoop waar al sinds 1693 schepen worden gebouwd. Het complex is onder meer vanwege de uniciteit van de timmerloods, de ouderdom en de historie, de compleetheid en de verwevenheid met de geschiedenis van Workum erkend als een rijksmonument. Zeker een aanrader om deze even langs te lopen!”

Workumertrekvaart. © Johan Weenink/CC BY-SA 4.0

Workumertrekvaart

“Tussen Bolsward en Workum ligt de 10 kilometerslange Workumertrekvaart,” zegt Geert. “Op dit traject, met een maximale diepgang van 1,70 meter, vind je vier beweegbare bruggen. Vaste bruggen en sluizen zijn er niet. Onderweg passeer je Tjerkwerd, waar het Van Panhuyskanaal uit komt. Via dit kanaal kun je binnendoor naar Makkum.”

Contactgegevens

De Haan Watersport
0515 541797
06 30 90 68 83
frank@dehaanwatersport.nl

Gemeentehaven Workum
+31 6 53 20 40 34
havenworkum@gemeenteswf.nl

Hollandboat
+31 (0)6 46 38 75 40
info@hollandboat.nl

It Soal
+31 5 15- 54 29 37
marina@itsoal.com

Jachthaven Bouwsma
0515 542 004
info@watersportwinkeldeliefde.nl

Workum vanuit de lucht

Omslagfoto: © Gouwenaar/CC BY-SA 4.0

Last modified: 15 juli 2022
Sluiten