Bestemmingen

Met de stroom mee

Het gevreesde Molengat

10:10

Er is niets mooiers dan rondzwerven op de Waddenzee. Vooral als je niet tegen de stroom in hoeft te ploeteren. Liesbeth Brederode gaat de uitdaging aan en hopt, met de stroom mee, van eiland naar eiland. Ze trotseert het gevreesde Molengat, buigt zich over getijdentabellen en stroomatlassen, en viert vakantie op Vlieland en Texel. Wanneer moet je eigenlijk vertrekken als je de stroom zo goed mogelijk mee wilt hebben?

Vanuit thuishaven Scheveningen vertrekken we eind juni met Resonate, onze Sweden 41. Het is vakantie dus we doen het rustig aan. De eerste hop is naar IJmuiden. Met noordwestenwind is de haven net niet bezeild. We maken een paar slagen en met stroom mee doen we er vijf uur over. Vlak bij de haven van IJmuiden hebben we een fantastisch sushirestaurant ontdekt. Daar laten we het ons goed smaken.
De volgende dag varen we net na het middaguur uit. Zo pakken we het tij mee langs de Noord-Hollandse kust, met Den Helder als eindbestemming. We zetten voor de zekerheid de midvaarwaterboei van het Schulpengat als waypoint in de gps. Maar ook Den Helder is net niet bezeild; we letten vooral op de wind en niet op de kompaskoers. We maken een paar slagen en tot onze verbazing komen we ruim vier uur later zó dicht langs de bewuste ton dat we nog bijna moeten uitwijken om hem niet te raken.
Rond de kentering van het tij komen we aan bij het Marsdiep. We zien de vreemdste stroomrafels en draaikolken. De wind besluit het voor gezien te houden en het laatste stukje naar de haven tuffen we op de motor verder.

Liesbeth

Voorbereiden in Den Helder

Met de traditionele Blauwe Hap van het clubhuis van de Koninklijke Marine Jacht Club achter de kiezen installeren we ons in de kuip om de komende dagen op de Waddenzee voor te bereiden. De afstanden tussen de eilanden en de havens op het vasteland lenen zich uitstekend voor het aan elkaar rijgen van dagtochten.
Puntje van aandacht: in de geulen kan het hard stromen. Dat is iets om serieus rekening mee te houden – niet alleen omdat bij stroom tegen de grondsnelheid een stuk lager is, maar ook omdat je wordt weggezet en er niet tegenin komt. Zeker als de wind uit de verkeerde hoek komt en je dus moet opkruisen. Een tocht over de Waddenzee wil je echt niet tegen de stroom in doen. We pakken de stroomatlas erbij, een kaart en de actuele getijdentabellen. Ook zoeken we de aanbevolen vertrektijden van de getijdenhavens op. Met uitzicht op de marineschepen in de haven van Den Helder plannen we een rondje Waddenzee, stroom mee.
Voor komende dagen is zuidwestenwind voorspeld, dus we kiezen ervoor om eerst vanuit Den Helder buitenom naar Vlieland te varen. Daarna willen we binnendoor via Harlingen naar Oudeschild op Texel. Blijft de wind uit deze hoek komen, dan is in elk geval de tocht naar Harlingen bezeild. Daarna zien we wel weer. De tochten blijken respectievelijk zo’n 35 en 45 mijl. Inderdaad dagtochtwaardig.

Zeilen 07/2022

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat moet je weten als je buitenom naar Vlieland wilt gaan? Hoe is het om door het beruchte Molengat te gaan? Wat zijn de adviesvertrektijden naar Oudeschild? LAT of NAP? En hoe is de vakantie op Texel? Je leest het allemaal in Zeilen 07/2022. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 22 juni verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Liesbeth Brederode
Tekst: Liesbeth Brederode

Last modified: 27 juni 2022
Sluiten