Bestemmingen

Haalbare hoge breedten

Vakantiegids Noorwegen

11:11

Het uitgestrekte Noorwegen is uniek: je hebt keuze uit veel verschillende vaargebieden en kunt flink wat mijlen maken als je dat wilt. Wietze en Janneke verkenden Noorwegen voor vijf maanden en delen hun beste tips en adviezen in Zeilen editie 04/2024.


Het stond al jaren op ons verlanglijstje: een mooie zeilreis naar Noorwegen maken. Maar als je er dan eens goed voor gaat zitten, dan realiseer je je pas hoe langgerekt de kust is en hoeveel er te zien is. Hoe maak je de beste keuze? Er zijn immers veel variabelen waar je mee kunt spelen.

Allereerst de beschikbare tijd. Als je ervan uitgaat dat je in één keer naar Stavanger of naar zuidoostelijk Noorwegen vaart, dan liggen er twee vaargebieden voor je open: de Oslofjord of het fjordengebied rond Stavanger. In een vakantie van drie weken zijn dat haalbare en heerlijke vaargebieden. Heb je meer tijd, dan kun je aan de zuidkust blijven en beide vaargebieden combineren. Maar je kunt ook verder naar het noorden varen.

Je ambitie

De tweede variabele is je ambitie. Wil je ver weg, bijvoorbeeld naar de Lofoten, of wil je in alle rust wat eilandengroepen bezoeken? De zomer is immers kort en er is veel te zien. Wil je snel noordwaarts, dan kun je kiezen voor de route buitenom. Zolang de wind gunstig is maak je lange slagen naar het noorden. Je kunt er ook voor kiezen om de binnendoorroute tussen de eilanden te nemen: beschut water waar nauwelijks golven staan. Kruisend tegen een harde wind kun je nog verrassend veel voortgang maken. “Er is een trucje om de weg te vinden tussen al die eilanden,” vertelde Noorse zeilvriend Bjørn Terje ons, toen we helemaal in de war raakten van het doolhof tussen de honderden eilanden. “De route van de Hurtigruten, de snelle postboot en veerboot, staat in de kaart aangegeven. Gebruik die als basis en maak uitstapjes vanaf die hoofdroute zoveel je wilt.”

Het weer

En de derde variabele is het weer. Als zich een groot hogedrukgebied in Noord-Noorwegen nestelt, heb je daar prachtig droog en zonnig weer. Met heel weinig wind. In het zuiden waait het dan hard en regent het, en de windrichting is overwegend zuidwest. Gaat het hogedrukgebied op de zuidkant van Noorwegen en Zweden liggen, dan krijgt het noorden te maken met harde noordoostenwind en regen. In het zuiden is het juist volop zomer, met zon en weinig wind. De Noren zeggen: “De wind volgt de kust.” Hij staat dus zelden haaks op het land.

Zeilen 04/2024

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilen tot je beschikking. Bestel hier.

Omslagfoto en foto: © Janneke Kuysters en Wietze van der Laan
Tekst: Janneke Kuysters en Wietze van der Laan

Last modified: 31 maart 2024
Sluiten