Nieuws

Nederlandse zeilers in nood bij Duitse Norderney

Gered van een gekapseisde boot

17:29

nederlandse zeilers in nood norderley

Een jacht met twee Nederlandse zeilers aan boord kapseisde gisteravond tussen de Duitse eilanden Juist en Norderney. Het zeiljacht sloeg om nadat het de bodem raakte op een zandbank. Reddingswerkers van Norderney van de Duitse Vereniging voor de Redding van Schipbreukelingen wisten de drenkelingen in veiligheid te brengen, zo meldt de organisatie.

Gestrand en gekapseisd op een zandbank

De zeilboot liep vast op een zandbank ten zuiden van de Schlüchtervaargeul, waarin momenteel een vaargeulboei ontbreekt, en sloeg door de golven direct om. Wat voor soort jacht het is en waardoor het precies strandde, is nog niet bekend. Ten tijde van het ongeval, ongeveer een uur na eb, stond er een noordenwind van drie Beaufort. Kort na 18.00 uur ontving het reddingsstation van Norderney een noodoproep van de zeilers kanaal 16. De reddingsboot, die op dat moment aan het vasteland aan het bevoorraden was, rukte meteen uit.

Redding is snel nabij

Een nabijgelegen viskotter en twee veerponten boden ook direct hun hulp aan, maar door hun diepgang konden deze boten niet dicht genoeg bij het gestrande schip komen. De zeilers deden zelf nog een poging om hun reddingsvlot te gebruiken, maar daarvan brak de lijn direct en het vlot dreef weg. De reddingsboot van Norderney had het jacht in nood inmiddels ook in het vizier en verzocht de zeilers zo lang mogelijk op hun gestrande schip te blijven zitten.

Bemanning gered, boot op drift

Hoewel de bijboot van de reddingsboot slechts met moeite door de branding van de zandbank kwam, slaagden de redders er in de zeilers op te pikken. Eenmaal veilig aan boord van de reddingsboot, kregen de zeilers droge kleding en wat warms te drinken. Omdat de twee in shock waren, waarschuwde de reddingsbrigade voor de zekerheid ook een ambulance aan de wal. Hoe het nu met de zeilers gaat, is nog niet bekend.

De boot kwam bij hoger water weer los van de bodem. Bremen Rescue Radio waarschuwde ‘s nachts de scheepvaart voor het drijvende obstakel. Of het wrak inmiddels geborgen is, is niet bekend. De waterbeschermingspolitie van Wilhelmshaven is een onderzoek naar de oorzaak van het ongeval gestart. Vorige week sloeg een trimaran om bij Terschelling, waarvan de bemanning gelukkig ook in veiligheid is gebracht.

Last modified: 10 mei 2023
Sluiten