Navigatie

Naar de Oostzee: uitdagende aanloop Norderney

Waar je op moet letten

14:55

De aanloop van het Duitse Waddeneiland Norderney vanuit Nederland is niet makkelijk. Begin mei ging het in de Schluchter, de kortste route naar Norderney vanuit het westen, fout voor een Nederlands jacht. Bij een noordnoordooster windkracht 4 strandde de boot op de ondiepten. De boot verging, de bemanning werd gered.

Tussenstop Oostzee-gangers

De haven van Norderney vormt een populaire tussenstop voor Oostzee-gangers. De route over de Noordzee vanuit Lauwersoog of vanaf de Waddeneilanden voert typisch langs Norderney om vervolgens via Cuxhaven het Kielerkanaal (het Noordzee-Oostzee Kanaal) op te varen.

Afstanden vanaf Vlieland naar Brunsbuttel.

De aanloop van Norderney uit het westen loopt via de Schluchter, een enkelzijdig betonde, relatief smalle geul, die uitkomt in het bredere en duidelijker betonde Dovetief. Het Dovetief vormt de aanloop vanuit het oostnoordoosten. Kom je vanuit het westen, dan betekent dat 8 mijl omvaren. Verleidelijk om af te steken als je er al een hele dag varen op hebt zitten.

Veranderlijk en verraderlijk

De Schluchter is echter zeer veranderlijk en is volgens gegevens van april op het smalste punt maximaal 200 meter breed. Bij laag water kunnen er verraderlijke grondzeeën staan. De enkelzijdige betonning en het slingerende vaarwater kunnen bovendien makkelijk verwarring opleveren.

Ontbrekende ton

Het ongeluk met het Nederlandse jacht gebeurde volgens de reddingsdienst ongeveer een uur na laag water. De laatste boei (S6), precies op het smalste stuk, was ten tijde van het ongeluk reeds enkele weken afwezig. Daags na het ongeluk is de boei weer op zijn plaats teruggelegd.

(c) Elvaube/CCA SA 3.0

De lokale watersportvereniging op Norderney achtte de Schluchter vanwege het ontbreken van de ton niet bevaarbaar.

Rond de geul gaat het vaker mis. In september 2022 strandde een houten gaffelkotter. De boot liep bij een noordelijke windkracht 5 vast op de plaat. De vier bemanningsleden konden worden gered.

Actuele posities
Recente coördinaten van de tonnen in de Schluchter zijn hier (Duitse vereniging voor wadvaarders) te vinden. Zie ook het officiële bericht van terugleggen.
De aanloop is bij rustig weer meestal goed te doen. Staat er wind met een westelijke wind of een wind met noordelijke component, of heeft die de afgelopen dagen voor aankomst gestaan, dan kan de Schluchter moeilijk te bevaren zijn. Twijfel je over de mogelijkheden, dan zou je, voordat de afslag genomen is, de havenmeester van Norderney telefonisch om de actuele situatie kunnen vragen. Die is doorgaans goed op de hoogte.

Routeplanning

Oostzee-goeroe wijlen René Vleut schreef eerder over de mogelijkheden om door de Duitse bocht te komen. Lees meer over het plannen van de tocht van en naar de Oostzee.

Tags: , , Last modified: 15 mei 2023
Sluiten