Actueel

Stijgt jouw ijszeilkoorts al?

09:00

Koning Winter regeert over ons land en zodra dat gebeurt, stijgt bij velen de ijszeilkoorts. Zal het ijs zo dik worden dat het de jachten met de zeilers erin houdt? Wij hopen van wel! De laatste keer dat er in Nederland werd gezeild op het ijs was in 2018, dus hoog tijd dat deze schaatsen ook weer ‘uit het vet kunnen’. In Monnickendam was de opbouw van de jachten al in gang, want zodra het kan willen ze meteen de eerste mijlen kunnen maken.

Eerste even een stukje geschiedenis over het ijszeilen. Rond 1600 is ijszeilen ontstaan als methode van transport van mensen en goederen in Nederland. Pas 140 jaar later wordt het als sport uitgeoefend. De ijszeilboot die nog steeds het meest wordt gebruikt, zowel voor recreatie als voor de wedstrijdsport, is de zogenaamde DN. De DN-klasse is ontstaan door een prijsvraag die in 1937 werd uitgeschreven door de Amerikaanse krant Detroit News. Het idee was een ijszeiler te ontwerpen die eenvoudig door doe-het-zelvers te bouwen moest zijn.

IJszeilen

De DN. (c) ANP CATRINUS VAN DER VEEN.

6,25 m² zeil

De lengte van een DN is ongeveer 3,60 meter, de mastlengte is circa 4,87 meter en het zeiloppervlak bedraagt 6,25 m². De lengte van de schaatsen varieert van 0,76 meter voor een staalplaatmodel tot 0,91 meter voor een houtmodel. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen snelheden van ruim 100 km per uur worden gehaald. Naast de DN zijn bij het ijszeilen nog enkele andere klassen bekend. Bijvoorbeeld de XV-Monotype. Deze is in 1932 ontwikkeld in Estland.

IJszeilers hebben een groter oppervlak nodig dan schaatsers. Reken zo’n twee bij twee kilometer. De wedstrijden worden op nog grotere oppervlaktes gevaren, omdat de banen meestal langer zijn. Nederland telt een aantal bekende ijszeilverenigingen, zoals De Robben (Kaag), IJszeilvereniging DN Nederland, IJsZeilenGrou, Stichting IJsschuiten Gouwzee (Monnickendam) en Westeinder ijszeilen (Aalsmeer).

IJszeiltips (voor beginners)

Heb je ook zin om met zo’n jachtje onder zeil en op schaatsen de bevroren wateren op te gaan? Houd dan rekening met de volgende punten. IJszeilen vereist alertheid, want de snelheden zijn groot en het ijs is keihard. In een wak eindigen wil je natuurlijk ook niet.

– Zorg dat je je goed warm aankleedt;
– Draag een helm, bril en zwemvest of drijfpak;
– Het gebruik van ijsprikkers is essentieel (zo kun je jezelf uit een wak krijgen);
– Zorg dat je altijd een lange (reddings)lijn aan boord hebt;
– Zet wakken af met takken of lint;
– Ga niet alleen het ijs op, maar met minstens twee anderen;
– Plak een fluor rode en groene sticker op de punt van je jacht voor betere zichtbaarheid, vooral in mistige omstandigheden;
– Er gelden andere voorrangsregels dan normaal gesproken op het water.

En nog even dit… Wij zijn op zoek naar ijszeilers!

Bekijk hieronder de oproepen die we hiervoor eerder op Facebook hebben geplaatst.

Omslagfoto: (c) Roos Bähr

 

Tags: , , , , Last modified: 11 februari 2021
Sluiten