Actueel

Met bevroren water komt de KNRM ook in actie

18:00

Als water in ijs verandert… Behalve de ijszeilers, zullen er verder niet veel boten zijn uitgevaren toen het water nog bevroren was. Ondanks dat gegeven heeft de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) drukke dagen achter de rug. Zo is ijsreddingteam Marken negen keer ingezet, heeft KNRM Medemblik geoefend met ijsredden en werd het kusthulpverleningsvoertuig (KHV) van KNRM-station Noordwijk opgeroepen ter assistentie bij een valpartij.

Zodra de vorst intreedt, verandert KNRM-station Marken in een ijsreddingteam. Daarbij werken veiligheidsregio, de lokale brandweer en EHBO-ers samen om  bij incidenten op het ijs zo snel mogelijk ter plaatste te kunnen zijn. In totaal zijn de redders negen keer ingezet om mensen (met serieus letsel) te helpen. Normaal gebruiken zij daarbij een quad, maar vanwege de dunne ijslaag hebben twee goede schaatsers, voorzien van een kenmerkend vestje, de nodige veiligheidsmiddelen en een ijsslee, hulp geboden.
Toen er een melding kwam van vier personen die in een wak lagen, in een hoek waar meer ijs lag, ging de reddingsdienst toch met de quad eropuit. Deze zakte toch door het ijs en twee redders gingen samen verder. Zondagmorgen 14 februari is de quad geborgen. Op Valentijnsdag rukten het team nog eens vier maal uit. Het ijsteam van het andere reddingsstation aan het Markermeer, reddingstation Warder, moest twee keer in actie komen.

Van oefenpop naar een echt persoon

De reddingsdienst van Medemblik maakte van de gelegenheid gebruik om het ijsredden te oefenen. Met behulp van een oefenpop werd in de Oosterhaven een echte situatie nagebootst. De bemanning maakt gebruik van goed geïsoleerde overlevingspakken en lange lijnen om zo op een gezekerde wijze het ijs te betreden en een slachtoffer te kunnen bereiken. Daarbij kan een gewond slachtoffer met de brancard van het ijs geholpen worden.
Een dag later konden de redders het geleerde al in de praktijk brengen. Op zondagmiddag 14 februari werd er alarm gemaakt voor assistentie aan de ambulancedienst voor een ongeval op het ijs in de Pekelharinghaven. Een persoon was ten val geraakt en omdat de situatie ter plaatse onbekend was is voor de zekerheid ook de KNRM gealarmeerd. Bij aankomst bleek de persoon al door omstanders en ambulance personeel van het ijs gehaald. Verdere assistentie was niet meer nodig.

KHV fungeert als ambulance

Het kusthulpverleningsvoertuig (KHV) van KNRM station Noordwijk is zaterdagochtend 13 februari rond het middaguur opgeroepen ter assistentie van de ambulancedienst op het strand van Noordwijk. Er was een persoon ongelukkig ten val gekomen waarbij een breuk aan het onderbeen was opgelopen. Door de grote drukte bij de regionale ambulancedienst bleek er niet direct een ambulance beschikbaar waardoor de bemanning van het KNRM kusthulpverleningsvoertuig de persoon ter plaatse zelf heeft gestabiliseerd en in overleg met de ambulance meldkamer naar het KNRM-station vervoerd. De persoon is enige tijd later door de ambulance bij het KNRM reddingstation opgehaald en naar het ziekenhuis overgebracht.

Uitgemeld

Op woensdag 10 februari werd reddingstation Enkhuizen uitgemeld bij de Kustwacht. Dit vanwege de ijsvorming op zowel het IJssel,- als Markermeer. De laatste keer dat dat gebeurde was in februari 2018. In de onderstaande video zie je dat de reddingboten inderdaad geen kant meer op kunnen. Het levert wel unieke beelden op!

 

Omslagfoto: Gert Jan Onderwater

Tags: , , , , , , Last modified: 15 februari 2021
Sluiten