Actueel

IJszeilen… gelukkig hebben we de beelden nog!

18:00

Op meerdere plaatsen in ons land werd het tweede weekend van februari fanatiek over het ijs gezeild. Onder andere bij Grou, Lelystad, Monnickendam, Aalsmeer en op de Loosdrechtse Plassen. De eersten konden donderdag 11 februari al rondscheuren en anderen, onder andere vanwege de wind, konden een dag later pas het zeil hijsen. Het was niet alleen leuke ijspret voor de zeilers zelf, maar ook voor de toeschouwers. Inmiddels is de dooi ingezet, maar gelukkig hebben we de beelden nog!

Margreet Elfring, van de DN Vereniging vertelt, dat ze het geweldig hebben gehad. “Zelf was ik twee dagen aanwezig bij Het Bovenwater bij Lelystad en twee dagen op Westeinder in Aalsmeer. Daar was er echt spiegelijs. De dagen zijn naar wens verlopen en op veel verschillende plekken door het land werd er gezeild.”

Mooie beelden

Er waren ook een paar pechvogels waarbij de tocht niet geheel volgens plan verliep. Zo zijn er ijszeilers door het ijs gezakt, sloeg er iemand over de kop en kwamen ijszeilers in botsing met schaatsers. Gelukkig kunnen de meeste ijszeilers wel op zeer geslaagde dagen terugkijken. Eén van die zeilers is Rico Wouda uit Grou. Eerder voer hij in de rondte bij Lelystad en toen de omstandigheden op het Pikmeer goed genoeg waren, kon hij het dichter bij huis zoeken. Van zijn tocht zijn mooie (drone)beelden gemaakt. Jeen de Leur stapte aan boord van IJsvogel en vloog over de Gouwzee heen. Bekijk de beelden hieronder. Het lijkt zo wel alsof we zelf aan boord van de schuiten zitten.

(c) Jeen de Leur

IJszeilen op de Loosdrechtse Plassen! (c) Diederick van Nieuwburg

Actie op de Gouwzee. (c) Roos Bähr

(c) Roos Bähr

Tags: , , , , Last modified: 16 februari 2021
Sluiten