Actueel

Zwaarste solozeilevenement van Nederland bijna van start

19:49

De Singlehanded, het oudste zeilevenement voor solozeilers, gaat zaterdag 14 oktober om 13.00 van start. Ruim zestig deelnemers moeten met minimaal motorgebruik de vaaropdracht uitvoeren. Het ziet ernaar uit dat de zeilers tijdens deze 41ste editie top weer krijgen.

Het doel van de Singlehanded is om iedereen de kans te geven de prestatiegrens te verleggen. Door onderlinge uitwisseling van kennis van de deelnemers wordt geprobeerd de veiligheid, de zeiltechniek en het plezier aan boord te vergroten. Er moet zoveel mogelijk gezeild worden met minimaal motorgebruik. De gezeilde tijd en het beste journaal en logboek bepalen onder andere wie de winnaar wordt.

Organisator Frits Brattinga: “Er zijn nu 65 inschrijvingen, dus als er straks daadwerkelijk 60 schepen aan de start verschijnen ben ik blij. De groep is een mix van jong en oud, variërend van 23 tot 70 jaar. Zelf zeil ik ook mee. Momenteel ben ik onderweg naar de Flevo Marina in Lelystad, dat is al jaren onze starthaven. Er kunnen nog steeds schippers aansluiten.”

Elk jaar verzin ik een andere route, maar er is deze editie nog iets veranderd

– Organisator Frits Brattinga

Afvallers

Van de deelnemers is er altijd zo’n 20 tot 40 procent die de opdracht niet afmaakt. Dit kan komen door slechte voorbereiding, het niet juist interpreteren van de diepte die de dieptemeter aangeeft op het Wad, een verkeerde planning of door de weersomstandigheden.

“Elk jaar verzin ik een andere route, maar er is deze editie nog iets veranderd”, zegt Brattinga. “Voorheen moesten de schippers langs een steiger varen waar zij een enveloppe kregen met de opdracht. Dit keer krijgen de deelnemers een kokertje mee aan boord met daaraan een cijferslot. Pas als de boten buiten de haven liggen, krijgen zij de code van het slot ge-sms’t of geappt. Binnen een uur verwachten wij een antwoord met de geschatte tijd hoe lang ze denken over de prestatietocht te doen. Vorig jaar zat er een meisje één minuut naast haar geschatte tijd. Dat is best knap op 42 à 43 uur zeiltijd.”

Bekende solozeilers

In het verleden is bewezen dat zowel kleine als grote boten, als mannen en vrouwen de wisselprijs in de wacht kunnen slepen. Veel bekende solozeilers hebben de Singlehanded gevaren en de algemene conclusie is dat deze solo prestatietocht zwaarder is dan menig oceaanoversteek.

“Twee weken terug voorspelde ik mooi weer en het ziet er naar uit dat mijn verwachting uit gaat komen”, vertelt Brattinga. “De wind gaat eigenlijk constant uit het zuiden komen, dus dat wordt kruisen. Ik denk dat de komende editie heel gezellig gaan worden en ik heb er zin in.”

Klik hier voor de tracker.

Tags: , Last modified: 12 oktober 2017
Sluiten