Actueel

Zó moet je handelen als je in een mui terechtkomt

12:00

Natuurlijk is het heerlijk om na een zeiltocht een verfrissende duik in zee te nemen. Toch moet je altijd het gevaar van een eventuele mui voor ogen houden. Een muistroom (ook wel suatiegeul genoemd) is een onderbreking of geul in een zandbank die loodrecht op het strand staat waardoor het water terug naar de zee stroomt. Als je weet wat je in zo’n situatie moet doen, kun je hier op eigen kracht goed uitkomen. Lees daarom de onderstaande tips van de Reddingsbrigade goed door.

Wat is een mui?

Voor de kust liggen vaak zandbanken en daartussen bevinden zich muien. Hierbij stroomt bij eb water de zee in en bij vloed richting het strand. Een mui is gemiddeld 15 tot 30 meter breed en kan tot 100 meter de zee in stromen, met een snelheid tot wel 8 kilometer per uur. Het is een vergissing om te denken dat muien alleen met slecht weer aanwezig zijn. Sterke muien kunnen namelijk ook ontstaan bij een vlakke zee en prachtig mooi weer. De reden hiervoor is dat muien niet worden veroorzaakt door het weer, maar door de golven, het getij en de vorm van de bodem. Muien kunnen overal ontstaan waar brekende golven zijn. Aan het strand, bij pieren en strekdammen, bij rotsen of obstakels in zee. De kans op muien is wel het grootst bij afgaand tij.

Hoe herken je een mui?

Bekijk de zee op enige afstand van de vloedlijn. Muien zijn het makkelijkste te herkennen als je hoger staat, bijvoorbeeld op het duin, de strandopgang of de boulevard. Let vervolgens op plekken waar de golven niet breken, dus vlakke plekken of ruimtes in de lijn van brekende golven of op plekken waar de golven in de branding afwijken van de rest van de branding. Let ook op schuim of ‘stof’ in het water dat van het strand afdrijft. Soms heeft het water ook een andere kleur. Let ook op waarschuwingsborden en vlaggen die een mui of gevaarlijke stroming aangeven. Wat je ook kunt doen is bij een reddingsbrigadepost vragen waar je het veiligst kunt zwemmen.

Klik om de afbeelding om deze groter te bekijken.

Wat moet je doen als je in een muistroom terecht bent gekomen?

Wees je ervan bewust dat als je in een mui terechtkomt, deze je nooit onder water zal trekken. Wel zal je van de kust afdrijven. Het belangrijkste is om rustig te blijven. Probeer de aandacht van de Reddingsbrigade of andere mensen te trekken door te roepen en te zwaaien. Laat je met de stroming meedrijven en probeer nooit tegen de stroming in te zwemmen, want juist dan raak je vermoeid en loop je een verhoogde kans om verder in de problemen te raken. Het is van belang om te blijven drijven. Probeer niet tegen de stroming in te zwemmen, maar zwem, links of rechts, schuin uit de stroming weg. Zodra de stroming minder wordt, kun je weer richting de kust zwemmen. Als dit niet lukt, laat je dan rustig met de stroming meevoeren tot achter de zandbanken en de golven. De mui neemt daar in kracht af en hier kun je rustiger wachten op hulp.

Omslagfoto: Michielverbeek/CC BY-SA 3.0

Tags: , , , Last modified: 20 juli 2020
Sluiten