Nieuws

Meer verdrinkingsdoden in 2018

11:54

Vorig jaar telde Nederland 112 verdrinkingsdoden. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2017 lag dit aantal op  85, dus dat aantal is flink gestegen. Het gaat om mensen die verdronken ten gevolge van een ongeluk. Reddingsbrigade Nederland is niet verbaasd over deze toename, maar maakt zich hier wel grote zorgen over.

Van de 112 mensen die verdronken, waren er 98 ouder dan 20 jaar, zes tieners en acht kinderen jonger dan 10 jaar oud. In totaal kwamen er 89 mannen en 23 vrouwen om. Naast 112 Nederlanders verdrinkingsdoden, verdronken er ook 26 niet-ingezetenen, die in 2018 op bezoek waren in Nederland. De meesten van hen waren afkomstig uit Duitsland. Onlangs, op zondag 21 juli, verdronken nog twee mannen uit Polen en een Duitser in de Noordzee bij Den Haag. Waarschijnlijk door een gebrek aan zwemervaring.

Klik op de afbeelding om naar de website van het CBS toe te gaan. (c) CBS

Zelfredzaamheid en warm weer

(c) Rudolphous/CC BY-SA 4.0

Koen Breedveld, directeur van Reddingsbrigade Nederland, zegt het volgende op de eigen website over het verontrustende getal. “Kinderen worden steeds minder motorisch vaardig,” vertelt hij. “Dat heeft invloed op de zelfredzaamheid van burgers in het water. We zwemmen ook minder vaak dan vroeger. We poedelen dan wel meer als het 30 graden warm is, maar we zwemmen minder vaak. Ook dat vergroot de kans op verdrinkingen. Bovendien hebben we nog steeds te maken met mensen die uit andere landen komen waar men niet met waterrecreatie opgroeit. De kans is groter dat die mensen zich er niet van bewust zijn dat je je kind op zwemles moet laten gaan, dat je niet moet zwemmen als je alcohol hebt gedronken, wat muien zijn of dat je kramp kunt krijgen tijdens het zwemmen.”

De reddingsbrigade vermoedt ook dat de stijging onder andere te wijten is aan het mooie weer van vorig jaar. “Door het warme weer trokken heel veel Nederlanders naar het water”, zegt directeur Koen Breedveld. “Vorig jaar kwamen strandbrigades 7900 keer in actie, 2400 keer vaker dan het jaar ervoor.”

Omslagfoto: PXhere

Tags: , , , , Last modified: 24 juli 2019
Sluiten