Nieuws

Reddingsdiensten rukten massaal uit tijdens de hittegolf

15:00

De reddingsdiensten op het water hebben tijdens de hittegolf een topdrukte gekend. Zowel de Reddingsbrigade Nederland als de KNRM moesten meer dan eens in actie komen tijdens de periode van extreme hitte. Eerder liet de KNRM al weten dat de nacht van donderdag 25 juli veel mensen op boten die voor anker lagen werden verrast door het weer dat omsloeg.

Vooral toen het weer donderdagnacht ineens veranderde en er onweer ontstond, hebben de reddingsdiensten veel hulp moeten bieden aan schepen die voor anker lagen. Daarnaast was de KNRM betrokken bij een hoop zoekacties naar vermiste zwemmers en verdrinkingen. In totaal rukten de bemanningen van de KRNM 160 keer uit. De hulpvragen kwamen uit het hele land en waren zeer uiteenlopend.

Zeilers in de problemen

Zo kregen de opstappers van reddingstation Hindeloopen onder andere te maken met een zeiljacht met motorpech en met eentje met tuigageproblemen. De eigenaar gaf aan dat bij het laten zakken van de genua, de mast op toen nog onverklaarbare wijze naar beneden was gekomen. Behalve de schrik had niemand van de vier opvarenden letsel opgelopen. Nadat de mast met behulp van de KNRM goed was vastgesjord op het schip, kon het zeiljacht op eigen kracht de weg naar Makkum vervolgen.

De reddingboten van KNRM Andijk en Medemblik zijn in 24 uur maar liefst vijf keer gealarmeerd. Het betrof twee keer een vastgelopen zeilboot, een omgeslagen zeilboot, een zeilboot met motorstoring en drie kitesurfers.

Door het warme weer was het erg druk op de wadden en het Lauwersmeer. In totaal zijn beide reddingboten van station Lauwersoog twaalf keer in actie gekomen in negen dagen tijd. Er waren veel boten vastgelopen bij Noordpolderzijl, voor de boten van Lauwersoog een behoorlijk stuk varen, maar de boot van station Eemshaven kan daar door grotere diepgang weinig uitrichten. Vandaar dat standaard de kleinere Annie Jacoba Visser (klasse Valentijn) wordt gealarmeerd.

830x EHBO

De Reddingsbrigade Nederland heeft tijdens de hittegolf ruim duizend mensen geholpen. Er is 830 keer EHBO verleend, variërend van kleine tot serieuze medische acties. Op woensdag 24 juli  moest de Reddingsbrigade in Wijk aan Zee zes badgasten gelijktijdig helpen omdat zij onwel waren geworden door de extreme hitte.

Tags: , , , , , , , Last modified: 9 oktober 2019
Sluiten