Actueel

Nu in Zeilen: hoe maak je een 3e rif?

13:11

Een derde rif heb je meestal pas nodig bij harde of stormachtige wind. Voor de meeste boten zijn twee riffen voldoende. Om met redactieboot Zoef goed voorbereid de zee op te kunnen, vragen we Dirk Schermer het grootzeil van een derde rif te voorzien. Dit is vakmanschap in een plan van 12 stappen.

Stap 1

Bepaal waar het rif moet komen. Gezien de plannen die de redactie heeft met Zoef, wordt gekozen voor een derde rif waarmee we relatief veel zeil kunnen wegnemen.

Rif bijzetten

Stap 2: model aanwezige reeflappen overgenomen op mal van plastic. (c) Dirk Schermer

Stap 2

Neem met behulp van transparante plastic mallen het model van de aanwezige reeflappen (versterkingen) over. Gezien de staat en de constructie van de huidige versterkingen, gaan we er vanuit dat ze sterk genoeg zijn voor het doel dat ze dienen.

Stap 3

Snijd per versterking zes lappen. Let goed op dat de draadrichting van het doek overeenkomt met die van de rest van het zeil, zodat de krachten goed worden verdeeld. Het is gebruikelijk dat de inslagdraden parallel aan het achterlijk lopen.

Stap 4

… Alles lezen over hoe je een derde rif in je zeil zet? Je leest het in Zeilen 11! Krijg je Zeilen nog niet op de mat? Neem een abonnement, koop het losse nummer hier online of in de winkel.

 

Tekst: Marinus van Sijdenborgh
Omslagfoto: Dirk Schermer

Tags: , Last modified: 15 november 2017
Sluiten