Actueel

Zeilvrijwilligers

15:09

Ze varen boeienboten rond, hijsen startvlaggen, bakken bitterballen, sjouwen met pannen soep en rekenen tot diep in de nacht uitslagen door. Vrijwilligers: zonder hen zouden we geen wedstrijd kunnen zeilen. Wij gingen op zoek naar deze onmisbare mannen en vrouwen.

Iedereen die ik bel, is verbaasd dat ze genoemd worden door anderen. “Wie? Ik?” Op de achtergrond. In de schaduw. “Moet je mij hebben?” Náást het podium. Daar zijn ze gewend te staan. “Ach, het gaat niet om mij.” Dat is al gauw een standaardantwoord als ik doorvraag naar hun verdiensten als vrijwilliger. Ze cijferen zichzelf weg.

Taakje

Neem nou Hilda Hoekstra, lid van KWS Sneek. “Je moet bij anderen zijn, hoor. Wacht, ik heb wel twee namen voor je. Díe doen veel! O, je wil ook weten wat ik bij wedstrijden voor de vereniging doe? Ik ben begonnen op het startschip bij een KWS-wedstrijd. Heb meegevaren op de boeien- boten, dat soort werk, en daarna kwam het winter- programma. Nu doe ik de ledenadministratie. Geen klein taakje, dat moet ik eerlijk zeggen.” Hoekstra zeilt zelf niet meer, maar haar partner nog wel. “En toen wilde ik niet op de wal blijven staan. Zal ik jou die namen nog doorgeven?”

Gert-Henk Bakker.

Achterkant

En zo kwam ik bij Gert-Henk Bakker uit. Hij vrijwilligt ruim tien jaar bij KWS Sneek. “Ik ben ooit naar binnen gelokt om de wedstrijdbepalingen te maken. Al snel zeiden ze: ‘Jij weet iets van ICT; kijk eens naar de website.’ Ik heb het hele beheer overgenomen. En de automatisering van het starteiland, door een wifinetwerk aan te leggen bijvoorbeeld. De Sneekweek is ons grootste evenement, met ruim honderd vrijwilligers. Ik doe dan hand-en-span- diensten in onder andere het mediateam. Van mij mag alles gedigitaliseerd, ook het noteren van de tijden op papier. Ik werk nu achter de schermen van zeilwedstrijden, aan de achterkant. Vrijwilligers zorgen dat de rand- voorwaarden in orde zijn. Iedereen gaat er vanuit dat het werkt en dat moet dan ook.”

België

Van het hoge noorden tot het diepe zuiden. Van oost naar west en terug. Vrijwilligers vind je overal. Waar water is, waar zeilwedstrijden zijn, daar hebben we ze nodig, dus daar kun je ze vinden. Bij onze zuiderburen vind ik een bijna professionele aanpak van het vrijwilligen.

Zeilen 04/2019

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal over zeilvrijwilligers? Je leest het artikel in Zeilen 04/2019! Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met woensdag 17 april verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Privéarchief geïnterviewden
Tekst: Wieke van Oordt

Tags: , Last modified: 25 maart 2019
Sluiten