Actueel

Bijna twee eeuwen redders op zee

15:30

De huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij komt voort uit de initiatieven in 1824. Inmiddels, bijna twee eeuwen later, wagen de redders nog steeds hun leven om mensen en dieren op en rondom het water te helpen. Van vaarwater tot in de haven. Wil je weten wat de KNRM precies doet? Bezoek dan op zaterdag 11 mei één van de 46 reddingstations, want dan is het weer Reddingbootdag!

Op 14 oktober 1824, 195 jaar geleden, strandden zeventien schepen tegelijkertijd op de Nederlandse kust. Het gebrek aan reddingmiddelen en vrijwilligers was de aanleiding tot de oprichting van twee reddingmaatschappijen. Op 11 november 1824 ontstond de Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij (NZHRM) in Amsterdam en op 20 november 1824 de Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen (ZHMRS) in Rotterdam. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij zoals we deze nu kennen, komt voort uit die initiatieven.

 Bekijk in de video een stukje historie van de KNRM:

KNRM en feiten

Door heel Nederland zijn er 46 reddingstations. De redders staan 24 uur per dag en 365 dagen per jaar klaar om mensen in nood te helpen. Zij worden door het Kustwachtcentrum in Den Helder aangestuurd. Het P2000 alarmsysteem wordt gebruikt om hen in te schakelen. De missie van de KNRM is naast het redden van mensen en dieren in nood, ook om problemen te voorkomen. Bijvoorbeeld door het bewust en bekwaam maken van mensen (door voorlichting) voordat ze het water op gaan. Iedereen die het water op wil gaan, voor werk of recreatie, kan dat goed voorbereid doen met relevante informatie van de KNRM.

KNRM Den Helder in actie. (c) KNRM

Ben jij al Redder aan de wal?

Als Redder aan de wal steun je de KNRM met een vast bedrag per maand, kwartaal, half of heel jaar.  Er is geen minimumbijdrage, want elk bedrag is welkom. Met jouw bijdrage zorgt de reddingmaatschappij ervoor dat de vrijwillige redders goed getraind en opgeleid worden en dat de materialen voldoen aan de hoogste eisen. Als Redder aan de wal ontvang je drie keer per jaar het magazine De Reddingboot, krijg je jaarlijks een donateurspas thuisgestuurd waarmee je gratis toegang hebt tot het Nationaal Reddingmuseum in Den Helder en mag je, als het weer het toelaat, meevaren op een reddingboot tijdens de Reddingbootdag!

Stap aan boord tijdens de Reddingbootdag! (c) Mario-Rentmeester/KNRM

Reddingbootdag zaterdag 11 mei

Eens per jaar openen de KNRM reddingstations in Nederland de deuren. Op deze manier biedt de reddingsmaatschappij de bezoekers de gelegenheid om een kijkje in de keuken te nemen. Reddingbootdag is dé dag voor het publiek om kennis te maken met het werk, de professionele vrijwilligers en het materieel van de KNRM. Het programma duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur. Tijdens de Reddingbootdag ontvangen nieuwe donateurs een mooi welkomstcadeau. Bekijk hier meer informatie over de open dag.

“We voorkomen incidenten waar het kan. We redden en helpen mensen waar het moet. Dat is waarvoor we er waren, waarvoor we er zijn en waarvoor we ook in de toekomst blijven”

Ook voor de dieren in nood zetten de redders zich in! (c) KNRM

Omslagfoto: KNRM

Lees ook: Recordaantal uitrukken vanwege hete zomer

Tags: , , , Last modified: 17 april 2019
Sluiten