Actueel

WK FD in Medemblik: hete en memorabele week

11:40

Het WK FD in Medemblik zit erop. Onze Hollandia-collega Casper Schaaf deed mee en hier is zijn eindverslag. “Het WK Flying Dutchman 2018 zit erop. Er is een nieuwe wereldkampioen, zeer verdiend met 7 gewonnen wedstrijden van de 9: DEN-21 Jørgen en Jacob Bojsen-Møller. Chapeau voor dit Deense topteam!”

“De HUN-70 Szabolcs Majthényi en Andras Domokos zijn op de tweede plaats geëindigd en de ITA-4 Nicola en Francesco Vespasiani maken het podium compleet op de derde plaats. Het beste Nederlandse team, NED-26 Enno Kramer en Ard Geelkerken, is net naast het podium geëindigd, op de vierde plaats. Een zeer knappe prestatie.”

(c) Ralph Linow Photography.

Ongeëvenaarde snelheid

“Na de Rustdag op donderdag werd er voor de laatste twee wedstrijddagen meer wind voorspeld. De zwaarweerteams wreven zich al in hun handen, maar zoals de hele week was de wind opnieuw eigenwijs. Na het uitvaren van de haven ‘s ochtends nam de wind niet toe, maar juist een beetje af, uitkomend op een knoop of 10 tot 11. Prima wind voor twee goede wedstrijden, beiden gewonnen door de DEN-21.”

“Met nog één wedstrijddag te gaan waren de Denen al zeker van de overwinning, wat natuurlijk een fantastische prestatie is. Na afloop kregen de Bojsen-Møller broers de vraag gesteld wat de sleutel is tot hun succes. Twee dingen, antwoordden ze zonder twijfel: veel trainen en uren maken op het water is één en net zolang allerlei details aan de boot en de zeilen verbeteren tot alles klopt is het andere. Hoewel dit al weer de negende keer is dat de Denen wereldkampioen zijn geworden in de FD-klasse, hebben ze ook dit seizoen weer meer getraind en gesleuteld dan de meesten. Zo komen ze tot hun ongeëvenaarde snelheid op het water.”

(c) Ralph Linow Photography.

De weergoden bepaalden

“Op zaterdag werd de laatste wedstrijd van het WK gezeild, in andere weersomstandigheden dan de rest van de week. Na een hele week non-stop zonneschijn waren er tijdens Wedstrijd 9 ineens wolken en regen, met een almaar toenemende wind. Vlak nadat alle boten terug waren in de haven kwamen er een aantal zeer krachtige regenbuien met zware windstoten over Medemblik zetten. Het was alsof de weergoden hadden besloten dat het wel mooi geweest was met dat zalige zonnige zeilen. Een perfect getimed einde van een uitstekend kampioenschap.”

(c) Ralph Linow Photography.

Fair en met open vizier

“Het was een hete, maar memorabele week in Medemblik. Met een volle serie van negen goede wedstrijden, Mediterraanse weersomstandigheden en tamelijk constante wind, was dit meer dan van tevoren werd gehoopt. Er werd competitief gezeild, niet alleen in de top van het klassement, maar door de hele vloot FD’s. Wedstrijdzeilen om het hardst, maar tegelijk fair en met open vizier. KNZRV Hollandia had het de hele week prima voor elkaar met de wedstrijdorganisatie en met een dagelijks sociaal programma op de kant hadden alle deelnemers en hun familie het perfect naar hun zin.”

“Volgend jaar zal het WK Flying Dutchman gehouden worden in Nelson, Nieuw-Zeeland. Hopelijk zal ook daar weer gestreden worden met dezelfde zeilspirit als in Medemblik!”

Klik hier om de volledige resultaten te bekijken.

Omslagfoto: Ralph Linow Photography

Tags: Last modified: 1 augustus 2018
Sluiten