Actueel

Weinig ‘coronaboetes’ voor watersporters

12:00

Niet alleen op het land, maar ook op het water wordt gekeken of mensen de gestelde regels rondom corona naleven. De politie, maar ook gemeente BOA’s, waren en zijn aan het surveilleren of watersporters de regels in acht nemen. Zeilen sprak met Bobby Markus, woordvoerder van de politie, over hoe de waterrecreanten de voorschriften naleven.

“In de regel zien wij dat mensen goed hun best doen om zich aan de anderhalve meterregel te houden”, vertelt Markus. “Het is niet mogelijk om een absoluut getal van de hoogte van het landelijke aantal boetes te noemen. Dit komt omdat gemeente BOA’s ook op het water kunnen surveilleren en je hierdoor nooit een echt goed representatief beeld krijgt.”

Gezinsleden

Als de handhavers een ‘overtreding’ opmerken, dan schrijven ze niet direct een bekeuring uit. “Als we zien dat de regels niet worden nageleefd, gaan we met deze personen in gesprek en vragen we ze deze regel in acht te nemen”, zegt Markus. “Doen ze dat niet, dan volgt een waarschuwing. Indien daar geen gehoor aan wordt gegeven, kunnen we bekeuren. Deze regels zijn op het water niet anders dan op het land. Je kunt met de leden van je gezin, dus degenen met wie je een huishouden vormt, het water op met een boot. Zodra je met mensen in een boot stapt die geen deel uitmaken van je gezin, dan dien je ook aan boord je aan de anderhalve metermaatregel te houden.”

Boetes tot € 390 p.p.

Personen die de ‘coronamaatregelen’ aan hun laars lappen, riskeren een boete die flink kan oplopen. Voor 13 t/m 17-jarigen is de boete € 95, voor 18 jaar en ouder is het € 390. Ben jij afgelopen tijd nog op de boot geweest?

(c) Politie

Lees ook: Corona: mag er nog recreatief gevaren worden in Nederland?

Omslagfoto: S.J. de Waard/CC-BY-SA 3.0

Tags: , , , , , Last modified: 8 juni 2020
Sluiten