Actueel, Wedstrijden

Voor het eerst: 200 mijlen solo

16:30

200

Een dag voor de start waait het flink – toch verzamelt zich een recordaantal van 111 boten in de Bataviahaven voor de start van de 23ste editie van de 200 Myls Solo. Onder de deelnemers zijn Peter Schermer en Klaas Smit. Beiden zeilen deze uitdagende solowedstrijd voor het eerst. Peter met zijn Victoire 933 Ostara en Klaas met zijn Scanmar 33 Njuta.

Hey, daar is Peter!

Klaas – 14.50 uur – zondag 30 september

Ik vaar mijn boot van Makkum naar Lelystad, 37 mijlen in 7 uren. De wind is westelijk, windkracht 3. Maandag en dinsdag gaat het hard waaien en als onervaren solozeiler kies ik voor het mooie zeilweer op zondag. Na veertig jaar platbodemzeilen heb ik groot ontzag gekregen voor harde wind. Die platbodems gaan met harde wind scheef, schever en soms te scheef, weet ik uit eigen ervaring. Mijn windbeleving is die van een platbodemzeiler.
Buiten Makkum gaan de zeilen omhoog. Het grootzeil loopt zwaar. Wanneer ik naar boven kijk, hangt de schoothoek van de giek wel heel erg hoog. De smeerreep van het eerste rif blijft hangen. Ik krijg hem los, maar in Lelystad moet ik de klemmen onderaan de giek bij de halshoek even vasttapen. De zeilen staan en een heerlijk ontspannen tochtje volgt. Tot Stavoren. Volgens de kaart heb ik 2,2 meter water onder de kiel, maar in het echt bonkt hij tegen de bodem. Een keer, twee keer en daarna vaker. Ik schrik me rot. Het zal toch niet dat ik voor de wedstrijd al de KNRM moet bellen? Ik stuur naar dieper water en rol de genua in. Goede leer: je moet echt ruim om het Vrouwenzand heen varen!
Maandag en dinsdag in Bataviahaven twijfel ik. Genua 2 of de kleine fok? Rif in het grootzeil of vol? Ik kies voor de kleine fok en maak het rif klaar. Op de ochtend van de start staat er 16 knopen wind en af en toe iets meer, afnemend. Ik zie de Ostara om iets voor zevenen voorbij varen en denk: ‘Shit, Peter gaat al.’ Ik kies voor baan 5, twee rondjes IJsselmeer. Ik heb geen reddingsvlot, dus zeezeilen valt af. Baan 4 vind ik te ingewikkeld, die overzie ik niet.

Peter – 7.18 uur – woensdag 3 oktober

Oké, waar zitten die andere schepen? Het is pikdonker. Om mij heen dobbert een flink aantal toplichtjes en hier en daar zie ik de eerste silhouetten van grootzeilen. De luchten in het oosten voorspellen een prachtige ochtend. Met het grootzeil op tuf ik richting het kunstwerk van de hurkende man, waar zich tussen de pieren de startlijn bevindt. Onder mij zie ik Waarschip 1010 Black Magic Woman als een duveltje uit een doosje tussen de andere schepen doorschieten. Hoog aan de wind en met een rif in het grootzeil zeilt deze boot als een speer richting de start. Als de hechthouten raket voorbij is, ga ik overstag. Ik doe de motor uit en rol de genua erbij. Met een mooi gangetje van 5,3 knopen vaar ik het Markermeer op en kies ik, net als Klaas, voor baan 5.

Zeilen 12/2018

Ben je benieuwd naar hoe de 200 Myls Solo voor Klaas en Peter verliep? Je leest de rest van hun verhaal in Zeilen 12/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Omslagfoto en foto: Peter Schermer en Klaas Smit
Tekst: Peter Schermer en Klaas Smit

Tags: , , Last modified: 21 januari 2019
Sluiten