Actueel

Vergaap je aan prachtige klassieke schepen

18:57

Dat de klassieke schepen op zich al de show stelen, is duidelijk. Toch worden ze nóg mooier als het blauwe water en de stralende zon als decor dienen. Het is weer de tijd van de Régates Royales – trophée Panerai. Jaarlijks komen honderden liefhebbers van klassieke schepen bijeen om te racen in de baai van la Napoule. Toch liep de dag vandaag anders in Cannes, dan dat de planning was.

(c) Guido Cantini / Panerai

Maandag hebben alleen de vijftig ‘Dragons’ tegen elkaar geracet met een matige wind. Oorspronkelijk zouden vanmorgen 200 klassieke schepen, verdeeld over drie verschillende racezones, hun debuut maken. De weervoorspelling was goed en uitdagend: 20 knopen oostenwind. Vanmorgen bleek dat het 30 knopen waait en dus reden voor de wedstrijdleiding van de Régates Royales om aan de deelnemers op de briefing van 11.30 mee te delen dat er vandaag geen races worden gezeild. Wel kregen de teams vanmiddag na 15.00 de mogelijkheid om alvast warm te lopen voor woensdag. Het plan is namelijk dat de klassieke schepen dan echt het strijdveld gaan betreden.

(c) Guido Cantini / Panerai

40ste keer

Régates Royales

Dit jaar wordt de Régates Royales voor de 40ste keer georganiseerd. Er zijn 12 categorieën, waaronder de schoener. Onder andere de gigantische Mariette hoort hierin thuis. Een schip van 32 meter lang, gebouwd in 1915. En Moonbeam IV, een prachtige auric cutter van 35 meter. Naast deze reuzen, zijn er ook kleine(re) schepen. De kleinste van de vloot is Dainty, met maar 8 meter lengte. Dit is een one-design regatta van de Sunbeam-serie gebouwd op het Isle of Wight in Engeland in de jaren 20.

Nog vier dagen lang hebben de bemanningen de kans om de zeilen te hijsen in de Franse baai. Aan de deelnemers, zowel de schepen als de crews, zal het niet liggen om deze jubileumeditie onvergetelijk te maken.

Bekijk hier de mooie beelden van de Régates Royales van vorig jaar:

Omslagfoto: Juerg Kaufmann

Tags: Last modified: 26 september 2018
Sluiten