Actueel

U Safe overall winnaar DAME awards tijdens Mets

10:28

mets rai bertine van dijk

Winnaar van de Dame Design Award 2019 is de op afstand bestuurbare autonoom ‘varende’ reddingboei van U-Safe. Tijdens de Metstrade vakbeurs in de Amsterdamse RAI zijn de winnaars van de jaarlijkse Design Awards bekend gemaakt. Naast de winnaars in de zeven verschillende categorieën kiest de internationale jury ook één product als overallwinnaar. Dat werd dit jaar de ‘U SAFE’ in de categorie ‘lifesaving and safety equipment’. Het betreft de U-vormige reddingboei van de 21-ste eeuw, die op afstand bestuurbaar is, en zelfstandig naar de drenkeling ‘vaart’. Het is een product van het op Cyprus gevestigde bedrijf U Safe.

De 13 kilo zware reddingboei wordt elektrisch aangedreven met kleine jets en kan zich een half uur lang voortbewegen met een snelheid tot 15 km/u. Het maakt niet uit met welke zijde hij in het water belandt. Het volgens de jury fraai vormgegeven en solide reddingmiddel is geschikt voor grotere jachten, maar ook voor gebruik vanaf de wal in jachthavens, bij sluizen en bruggen. Zelfs vanaf het strand, omdat de winnende redder zich zelfs door de branding beweegt. Voor de Benelux is er in Antwerpen al een vertegenwoordiger.

In de andere categorieën wonnen de volgende producten:

Categorie: Marine elektronische & maritieme software
Winnaar: GPSMAP 86i – Garmin Europe

Categorie: Interieuruitrusting, meubels, materialen en elektrische producten voor cabins
Winnaar: Moray Flex Light – Lumitec Lighting

Categorie: Uitrusting voor zeeschepen, scheepswerfuitrusting en gereedschappen en materialen voor bootbouw
Winnaar: LIGNIA Yacht – LIGNIA Wood Company Limited

Categorie: Dekuitrusting, zeilen en tuigage
Winnaars: KWH – Karver Winch Handles and Compact Winch – Karver Systems

Categorie: Kleding en accessoires
Winnaars: Callan Waterproof Jacket and Salopettes – Mustang Survival

Categorie: Machines, aandrijving, mechanische en elektrische systemen en fittingen
Winnaars :Force Trolling Motor – Garmin Europa & Ghost – Navico

De 29e Design Award METSTRADE-competitie trok 118 inzendingen uit 27 landen, waaruit in totaal 59 producten werden genomineerd. De jury koos winnaars in elk van de zeven DAME-categorieën. Hieruit werd een algehele DAME Award Winnaar gekozen. De jury gaf daarnaast 17 speciale vermeldingen (aanbevolen runner-up inzendingen). De DAME Design Award beoordeeld alles wat belangrijk is voor het ontwerp van scheepsuitrusting. Van esthetiek tot functionaliteit, integratie tot verpakking en prijsefficiëntie tot levenscyclusbeheer. Het biedt kansen voor alle METSTRADE Show-exposanten van over de hele wereld om hun nieuwste producten in te dienen en te laten beoordelen door experts op alle gebieden van het ontwerp. Vanwege deze bredere focus moedigt de DAME de hele maritieme industrie aan om zijn ontwerpinspanningen voortdurend tot in het kleinste detail te verbeteren. Deelnemers worden niet alleen beoordeeld tegenover hun wereldwijde collega’s – de DAME Jury erkent ook verbeteringen van jaar tot jaar binnen individuele bedrijven. Bij het naderen van het vierde decennium blijft de DAME Design Award een vitale functie vervullen in de maritieme industrie bij het stimuleren van de voortgang van het ontwerp in alle disciplines en producttypen. Geweldig end-to-end ontwerp is van belang om de productie-efficiëntie en productbetrouwbaarheid te verbeteren. De award speelt een ontwikkelende rol in verantwoordelijkheid voor het milieu. Het erkent ook dat de maritieme industrie moet voldoen aan de hoge klantverwachtingen die worden gesteld door producten in andere sectoren, zoals de auto-industrie en consumentenelektronica.

Over METSTRADE

METSTRADE is ‘s werelds grootste vakbeurs voor apparatuur, materialen en systemen voor de internationale pleziervaartindustrie. Het wordt georganiseerd door RAI Amsterdam in samenwerking met ICOMIA (International Council of Marine Industry Associations). De doelgroepen van de show zijn jachtbouwers, scheepsarchitecten, reparatiewerven, distributeurs, dealers, groothandelaren, kapiteins, jachthavenoperators en fabrikanten van over de hele wereld.

Foto’s: Metstrade, Barry Ed Robinson/OneRedEye

Tags: , , Last modified: 28 november 2019
Sluiten