Actueel, Internationale wedstrijden, Wedstrijden

Transat Jacques Vabre in recordtijd gevaren

17:10

De Franse zeilers Thomas Coville en Jean-Luc Nélias hebben de Transat Jacques Vabre in recordtijd gevaren met de trimaran Sodebo Ultim‘. De 4300 zeemijlen wisten zij in 7 dagen, 22 uur en 7 minuten af te leggen. Een razendsnelle tijd die in ieder geval nog twee jaar blijft staan. Foilende trimaran Edmond de Rothschild – Gitana 17 finishte slechts een krappe twee uur later.

Thomas Coville en Jean-Luc Nélias

Schippers Thomas Coville en Jean-Luc Nélias hebben nu nog meer reden om te lachen. Foto: Charly Triballeau.

Rond kwart voor twaalf vanmorgen finishte Sodebo Ultim’ in het Braziliaanse Salvador. Het 31 meter lange schip heeft 190 uur gemiddeld 22,6 knopen gevaren. Beide schippers hebben de Volvo Ocean Race gezeild én hebben geparticipeerd in de solowedstrijd Route du Rhum. Atlantische Oceaan-ervaring genoeg om deze fantastische tijd neer te zetten.

De nieuwe recordhouders zijn er twee jaar lang van verzekerd dat de snelste tijd op hun naam blijft staan. Deze zeilrace wordt namelijk maar eens in de twee jaar gevaren. Coville en Nélias hebben het record van 2007 overtroffen. Drie races lang wist geen één team sneller de Transat Jacques Vabre te varen, dan Franck Cammas en Steve Ravussin aan boord van multihull Groupama 2. Zij hadden de afstand binnen 10 dagen en 38 minuten afgelegd. Leuk om te weten is dat destijds ook de finish in de stad Salvador was.

Gitana 17

Gitana 17 in actie op de Atlantische Oceaan. Foto: Damien Meyer.

De lat lag hoog

Anderhalve week geleden schreef Zeilen een artikel over het ambitieuze voornemen van een van de schippers van boot Edmond de Rothschild – Gitana 17. Voor de wedstrijd begon, vertelde hij dat het hen moest lukken de 4300 mijl binnen een tijd van acht dagen af te leggen. Gitana 17 kwam in Salvador aan na 7 dagen, 23 uur en 55 minuten. Op vijf minuten na hebben de schippers dus de voorgenomen tijd weten waar te maken. Toch hebben zij nét niet het nieuwe racerecord op hun naam gezet.

Laat die kurken maar knallen! Foto: Jean-Louis Carli / ALeA / TJV17.

De nummer drie moet nog bijna 190 mijl afleggen voor hij de finishlijn heeft bereikt. De Transat Jacques Vabre is vorige week zondag met 37 boten van start gegaan vanaf het Franse Le Havre. De vloot is nu verspreid over 2500 mijl. Dit komt omdat er zowel mono- als multihulls meedoen, die zijn verdeeld in vier verschillende klassen: Class40, Multi50, IMOCA en Ultime. Zoals het er nu uitziet zijn de nummers één, twee en drie afkomstig uit de Ultime-klasse. Klik hier voor de tracker om de race te volgen.

 

 

Omslagfoto: Jean-Marie Liot / ALeA / TJV17.

Beelden van de finish van de Sodebo Ultim’. Frans gesproken, maar ook zonder dat je de taal spreekt erg vermakelijk:

Video: Sodebovoile

Tags: Last modified: 22 januari 2019
Sluiten