Actueel, Nieuws, Wedstrijden, Zeilen nieuws

Tien tips voor de 24 uurs race

14:23

Morgen – 26 augustus – om zeven uur in de avond starten 576 kajuitzeiljachten vanaf 13 startlijnen tegelijk voor de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. Deelnemers aan dit jaarlijkse evenement – misschien wel het grootste voor kajuitjachten in Europa – proberen in een tijd van 24 uur non-stop zoveel mogelijk mijlen te zeilen op vooraf bepaalde rakken op het Markermeer, IJsselmeer, de Waddenzee en de Noordzee. De rakken liggen tussen bestaande lichtboeien. De volgorde van de rakken mag de deelnemer zelf bepalen, elk rak maximaal twee keer. Zaterdagavond 27 augustus om zeven uur is de finish in Medemblik. Elk jaar is de intocht van de enorme hoeveelheid jachten door de smalle haveningang een feestelijk gebeuren.

Wat is de juiste tactiek om van je 575 tegenstanders te winnen?

Tien tips van Zeilen die mogelijk van pas komen in de laatste voorbereidingen.

• Begin op tijd de weersverwachtingen te volgen. Zorg voor niet alleen kennis van de windverwachting in de mobiele applicaties, maar ook voor kennis van de beweging van druksystemen.

• Kies uit de 13 mogelijke startlocaties degene die gezien de verwachte omstandigheden het meest gunstig lijkt. Bij weinig wind kan de windkracht op startlocaties als Kornwerderzand groter zijn dan bij bijvoorbeeld Volendam. Bovendien bieden de noordelijke startlijnen de mogelijkheid om sneller de Waddenzee te gaan en daarover naar de Noordzee, waar van getijstroom kan worden geprofiteerd.

• Ga je het wad op? Noteer de tijdstippen van hoog- en laagwater op verschillende havens langs de Waddenzee. Een rondje over het wad of zelfs rond de Waddeneilanden Texel en Vlieland kan groot verschil maken wanneer goed van de getijstroom wordt geprofiteerd.

• Zorg voor voldoende proviand. Let daarbij op dingen die snel gepakt kunnen worden om ook in de kleine uurtjes nog scherp te blijven.

• Maak vooraf een duidelijke indeling van de wachten. De bemanning moet gedurende de hele nacht en daarna nog de hele dag tot 7 uur ‘s avonds scherp blijven. Een goede indeling verzekert iedereen van een aantal uren rust.

• Blijf gefocust! Zeker bij weinig wind ontstaat na een lange nacht zeilen het gevoel dat het allemaal niet uitmaakt. Dan gespitst blijven op het benutten van ieder zuchtje wind maakt het verschil tussen winst en verlies.

• Bepaal aan de hand van de verwachte wind een strategie. Probeer zoveel mogelijk halfwindse of ruim bezeilde rakken achter elkaar te vinden, die uiteindelijk om zeven uur naar de finish leiden.

• Zorg voor variaties op de strategie. Wanneer een verandering van windrichting wordt verwacht, is het tijdstip van de draaiing niet duidelijk te voorspellen. Dan is het handig alternatieven van bezeilde rakken voor handen te hebben.

• Neem een zaklamp mee. Ook ’s nachts verzamelen vele jachten zich steeds bij de boeien. Iedereen heeft een driekleurenlicht in top (verplicht) maar het kan erg verhelderend zijn voor jachten in de buurt wanneer bij een ontmoeting even in de zeilen wordt geschenen – dat maakt de oriëntatie op de richting, snelheid en intenties gemakkelijker. Ook helpt het bij de zeiltrim in het donker.

• Op elk moment tijdens de 24 uurs race kan een app de optimale rakken naar de finish uitrekenen. Download voor iPhone en iPad de app ‘Bezeild — Navigatie voor de 24 uurs zeilrace’. Voor Windows-gebruikers kun je het navigatieprogramma WinGPS 5 gebruiken en voor Android-gebruikers de app WinGPS Marine.

Tags: , , Last modified: 26 augustus 2016
Sluiten