Actueel

Nu in Zeilen: Overstag voor een multihull

15:00

Zeilers van ‘gewone’ kieljachten kijken vaak met een schuin oog naar catamaran- en trimaranzeilers. Dat zijn toch andere zeilers. Maar de liefde voor het water, snelheid, wind en ruimte blijkt minstens zo groot. Aan boord bij zeven dubbelrompzeilers.

Doddy: “Ruim 24 jaar hebben we in een monohull rond gezeild, maar ik had echt een haat-liefdeverhouding met die boot. Ik houd er gewoon niet van om schuin te gaan. Veel mensen om ons heen raadden ons aan om over te stappen op een catamaran. Elke keer als we op de HISWA te Water er één zagen liggen, gingen we wel even kijken. Niet lang daarna zijn we via internet serieuzer op zoek gegaan naar comfortabele multihulls. We zijn toen ook lid geworden van de Catamaran en Trimaran Club (CTC) en kregen daar goede adviezen en veel informatie.

Een miljoen Franse francs

Uiteindelijk kochten we in 2001 een Catana 40S van twaalf meter lang en zes meter breed, voor meer dan een miljoen Franse francs. We kochten de boot in het zuiden van Bretagne en zeilden haar in zes weken naar Nederland. Dat viel ons reuze mee met zo’n enorm schip. Dat is nu achttien jaar geleden en we hebben geen moment spijt gehad van die keuze. Het is een prima schip om oud op te worden. We hebben nog wel wat aanpassingen gedaan, zoals het aanbrengen van scheggen onder de rompen, zodat we ook droog kunnen vallen, het elektrisch maken van de lieren, een beter afdak boven de kuip en extra reeflijnen voor het voorlijk zodat we alles vanuit de kuip kunnen bedienen. Binnen plaatsten we een Heatpol dieselkacheltje.”

Zonder gedoe

“We zijn beiden niet ver van de tachtig verwijderd, maar we kunnen het schip nog steeds samen zeilen. ’s Zomers wonen we op de boot en varen we naar Noorwegen, Zweden en Denemarken. Ook de zuidkust van Engeland bezoeken we graag. Je kunt daar je boot gemakkelijk kwijt aan een mooring en er zijn prachtige plekken om droog te vallen. Ook het Wad is natuurlijk een feest om te zeilen met je catamaran. Nu we ouder worden ,liggen we liever in de haven dan voor anker, maar ook daar hebben we zelden problemen. Al zijn de waddenhavens die hun prijs per nacht berekenen, op basis van de vierkante meters wel erg duur.”

Zeilen 12-2019Zeilen 12/2019

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal van Doddy en Bram? En wil je meer te weten komen over de zes andere dubbelrompzeilers? Hoe is het om met jonge kinderen aan boord van een multihull te zeilen? En hoe heeft Henk de Velde het ervaren om meerdere keren met diverse multihulls rond de wereld te varen? Je leest het in Zeilen 12/2019! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 18 december verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Privébezit geinterviewden
Tekst: Bertine van Dijk

Tags: , , Last modified: 26 november 2019
Sluiten