Actueel

Nu in Zeilen: Op pad met dagzeilers van eigen bodem

09:00

Nederlandse dagzeilers veroveren de wereld, letterlijk. Maar hoe houdt zo’n boot zich in het immer veranderlijke Nederlandse weer? Tja, daar kun je natuurlijk maar op één manier achter komen. Ik trommel wat vrienden op en ga twee dagen op pad door Friesland, met drie boten van eigen bodem. Dit is zeilen pur sang.

De Morra op een prachtige zonnige maandagmiddag. Met windkracht drie en een avondzon in de rug varen we vanuit Stavoren over de Fluessen op Heeg aan. De schoot rust op mijn rechter knie en met twee vingers op de helmstok snijdt de boot prachtig hoog aan de wind richting haar thuishaven. Mijn zeilhart staat open. Alles klopt in dit moment. De DAY.M8 waarop ik zeil, wordt gebouwd in Heeg en lijkt haar thuishaven te ruiken. Een tegemoet varende schipper steekt goedkeurend zijn duim omhoog, niet voor het eerst de afgelopen dagen. Boot, bemanning en vaarwater vormen samen een harmonieus geheel. Onze omgeving geniet daarvan mee. Een prachtig gelijnd schip dat perfect in balans zeilt, tovert niet alleen een glimlach op je eigen gezicht. De boot is gemaakt voor deze omstandigheden. Het is een perfect voorbeeld van een dagzeiler, een relatief nieuwe categorie boten die steeds meer aan populariteit wint.

Essentie van een dagzeiler

We zijn in Friesland om uit te zoeken wat nu de magie is van het varen met dit soort boten. Waarom is deze nieuwe categorie zo succesvol? Hoe vaart dat in de praktijk van alledag, als de weersomstandigheden zich niet altijd aan het mooie plaatje uit de brochure houden? Samen met collega Walewijn en een groepje ervaren zeilers heb ik twee dagen lang drie dagzeilers tot mijn beschikking.
Ons plan is om door het wonderschone Friese vaarwater te toeren en te ervaren hoe deze schepen van eigen bodem zich houden aan hun impliciete belofte van instant zeil­ plezier. Geen vervelende opdracht overigens. Het maakt ook dat het niet veel moeite kost om de drie boten van bemanning te voorzien. De komende twee dagen zullen we alle soorten weersomstandigheden ervaren op onze dagzeilers, van champagnezeilen in de avondzon op maandag, tot straffe buien met dertig knopen wind op zondag. Kleine spoiler: onze dagzeilers slaan zich met verve door alle beproevingen.

Wie durft?

Op zondagmorgen liggen de drie boten in Heeg op ons te wachten: de Pointer 22 van Jachtwerf Heeg, de DAY.M8 (spreek uit: day mate) die bij Hoora gebouwd wordt en de Saffier Se 27 leisure uit IJmuiden. De bemanning loopt bewonderend en ongeduldig om de boten heen. Nu al zie je dat elke boot een geheel eigen karakter heeft.

Zeilen 10/2020

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe bevallen de dagzeilers volgens de zeilers? Wat voor karakters hebben de boten? Wat maakt de dagzeilers nu tot dagzeilers? Hoe bevalt het slapen aan boord? En hoe luidt het eindoordeel? Je leest het allemaal in Zeilen 10/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 21 oktober verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Laurens Morel
Tekst: Ben Rutte met Walewijn de Vaal

Tags: , , , , , , , , Last modified: 29 september 2020
Sluiten