Actueel

Nu in Zeilen: ‘Op mijn eigen boot ben ik vrij onverschrokken’

09:00

De afgelopen twintig jaar voer Gijs van Liebergen als eigenaar en schipper aan boord van Kings Legend, een Swan 65 die eind jaren zeventig in de Whitbread Around the World Race meevoer. Hij legde zo’n anderhalve ton aan zeemijlen af. “Ik heb geleerd dat je ogen in je rug moet hebben.”

“De allereerste tocht die ik met Kings Legend maakte, was ook meteen de gevaarlijkste. Ik was net veertig geworden, nog groen achter de oren en ik dacht dat ik de hele wereld aan kon. We vertrokken met een stel vrienden naar Lowestoft. De weersvoorspellingen had ik aan een jongen overgelaten die ik niet goed kende. Volgens hem kwam er ‘een beetje wind’ aan. We kregen echter een gigantische storm over ons heen en alles wat fout kon gaan, ging fout. Het zeil kwam naar beneden, de vallen braken en de pompen deden het niet meer.
We raakten stuurloos en zijn uiteindelijk door de Engelse kustwacht de haven binnengesleept. De boot bleek nog niet klaar voor vertrek, en ik ook niet.”

Onbekende geluiden

“Je kunt zeezeilen niet uit een boekje halen. Door fouten te maken leer je. Zo had ik van die eerste oversteek geleerd dat je moet anticiperen. Sindsdien heb ik altijd zelf de weersvoorspellingen in de gaten gehouden. Ik beslis dat we zeil minderen als ik zie dat er slecht weer op komst is, ook als anderen zeggen dat er niets aan de hand is. Tijdens een oversteek ben ik continu bezig met controleren of er niets kapot is of gaat. Ik trek luiken open, ga de afsluiters na en controleer de verstagingen. Ik ben heel erg gefocust op onbekende geluiden. Als iets anders klinkt dan anders, sta ik meteen op scherp. Dat heb ik door schade en schande geleerd. Het vergt een hoop discipline. Maar het loont.”

Zeilen 04/2020

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat heeft Gijs nog meer meegemaakt tijdens zijn zeilcarrière? Op welk moment hadden Gijs en zijn vriendin Femke op tijd door dat het schip langzaam vol met water liep? Wat vindt hij goed zeemanschap? En hoe dealt hij met dwarse gasten binnen zijn team? Je leest het allemaal in Zeilen 04/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 22 april verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Floortje Gunst en privéarchief Gijs van Liebergen
Tekst: Floortje Gunst

Tags: , , , , , Last modified: 30 maart 2020
Sluiten