Actueel

Nu in Zeilen. Gezocht: goed weervenster

12:00

Drie jaar geleden gooiden Trijnie en Hennie de trossen los van hun 40-voets trimaran. Via een comfortabele route zeilden ze door het Panamakanaal naar Frans-Polynesië. Na een jaar in dit vaargebied wordt het tijd verder te zeilen, naar het westen, richting Tonga. Gewoon via de passaatgordel, de Coconut Milk Run volgend. Hoe moeilijk kan dat zijn?

Hoezo Coconut Milk Run? Het lijkt wel alsof we in West-Europa zijn!,” verzucht ik. We buigen ons over de laatste gribfile en worden er bijna moedeloos van. Al vele weken wachten we op een geschikt weervenster om van Frans-Polynesië verder naar het westen te zeilen. Ondertussen giert de wind door de verstaging, beuken de oceaangolven met veel geweld op het rif waarachter we schuilen en slaat zoute nevel neer op Yana waardoor alles nat en plakkerig wordt. Het gieren van de wind wordt regelmatig overstemd door een stortregen die met veel kabaal op ons dek klettert. Na zoveel dagen zoute spray en tropische regenbuien wordt ook binnen alles steeds vochtiger. We hebben te doen met al die toeristen die dachten dat Bora Bora een mooiweerbestemming was. Natuurlijk volgt na regen altijd zonneschijn, maar die mooie tussenpozen duren de laatste tijd maar kort.

Multihull Yana.

Mooiweerzeilers

“Ik vrees dat we door het oostelijke deel van de Pacific mooiweerzeilers geworden zijn,” zeg ik tegen Hennie. “We zijn niks meer gewend; 25 knopen wind vinden we al veel en kruiszeeën schrikken ons af.” “Tja, we zijn inderdaad erg verwend door de Coconut Milk Run die we tot nu toe hebben gevolgd: met de wind en golven mee naar de volgende prachtige bestemming,” beaamt Hennie. Uiteindelijk hebben we ook op deze Grote Oceaan vele dagen aan de wind gevaren, maar meestal kozen we daar zelf voor. We wilden namelijk het cycloonseizoen op een veilige plek doorbrengen en zijn dus vanuit Tahiti zo’n 800 mijl tegen de wind in teruggezeild naar de Markiezen. Ook tussen die eilanden was het soms flink hakken tegen een harde passaatwind in. Nu willen we met die redelijk voorspelbare passaatcondities verder richting Tonga. Een eenvoudig traject, dachten we. Gewoon door naar het westen, lekker relaxed!

Zeilen 12-2019Zeilen 12/2019

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoezo blijkt het traject in werkelijkheid toch een stuk lastiger? Welke van de drie routes, van Frans-Polynesië naar Tonga, kiezen Trijnie en Hennie? En wil je meer lezen over Gribfiles via Saildocs.com? Je leest het allemaal in Zeilen 12/2019! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 18 december verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Trijnie Dijkhuis en Hennie Blikman
Tekst: Trijnie Dijkhuis

Tags: , , , , Last modified: 16 december 2019
Sluiten