Nieuws

Correspondent overzee: Tonga is weer toegankelijk na 2,5 jaar, maar is het echt veilig?

Eerste Nederlandse zeiljacht verwelkomd, maar vlucht voor aardbeving

16:47

Tonga is weer toegankelijk

Onze correspondent overzee interviewt dit keer Ad en Yolanda van zeiljacht Windsong. Ze zijn net gearriveerd op Tonga, een eilandengroep in de Stille Oceaan. Het heeft even geduurd door een 2,5 jaar lange lockdown – vanwege Covid én een vulkaanuitbarsting – maar Tonga (een geliefd eiland voor zeezeilers) is weer toegankelijk. En Windsong is het allereerste Nederlandse jacht dat welkom is. Na het versturen van een vragenvuur is het ineens radiostilte.

Tsunami-alarm

De reden hiervan wordt een paar dagen later vanzelf beantwoord via een nieuwsbericht online. Op vrijdag 11 november 2022 had zich er een aardbeving met een magnitude van 7,3 voorgedaan, meldde het Amerikaanse geofysische instituut, US Geological Survey (USGS). Na de aardbeving werd een officieel tsunami-alarm afgekondigd.

Aardbeving nabij Tonga
Nieuwsbericht van 11 november 2022. Foto: US Geological Survey (USGS)

Op de vlucht

“Vanaf onze ankerplek hoorden we het alarm aan de kant. Heel bizar!”, verklaren Ad en Yolanda vanaf hun Winner. “Dus wij meteen anker op en snel naar open water van zo´n 300 meter. Daar hebben we de nacht op het voorzeil doorgebracht”. Met de grab bag paraat en alle luiken goed gesloten wachten ze af. “Je weet niet wat je te wachten staat, zoiets als in januari is geweest?” bericht Yolanda ons na die bewuste nacht.

Geen internet

Ook het internet werd geregeld afgesloten om energie op de eilanden te besparen. “Dat maakt de situatie alleen maar onveiliger”, vindt het Nederlandse stel. Als wereldzeilers hebben ze zelf een satelliettelefoon aan boord waarnaar het thuisfront steeds het laatste nieuws stuurde. Na 1,5 uur werden de waarschuwingen ingetrokken. “Gelukkig hebben we niets van de aardbeving zelf gemerkt, maar het was een adrenaline verhogende gebeurtenis.”

De tsunami van januari 2022
De tsunami van januari 2022 geïllustreerd. Bron: hln.be

Ramp na ramp

Begin dit jaar werd Tonga volledig afgesneden van de wereld, vanwege de onderzeese vulkaanuitbarsting nabij Tonga. Vele huizen zijn verwoest, enkele eilanden ontruimd, drie slachtoffers gevallen en bijna drie jaar lang geen profijt van toerisme. “Ze hebben er ernstig onder geleden en doen dat nog steeds”, merkt Yolanda vlak na aankomst op Tonga. “Er moet veel gerenoveerd worden en er is dus nog veel gesloten, zoals het beroemde cruisers cafe Marinere hier in Pangai”.

Op de valreep

Windsong is de vijfde zeilboot die op Tonga aankwam vanuit Bora Bora. “Omdat we er een werfklus probeerden te plannen voor hoognodig onderhoud aan de boot, kregen we al fluisterend te horen dat de zeegrenzen per 1 oktober open zouden gaan”. Slechts een paar dagen voor die datum werd het definitief en kon het stel hun koers bijstellen. “Tonga stond op onze wensenlijst, omdat dat een betere vertrekplek is voor Nieuw-Zeeland dan bijvoorbeeld vanuit Fiji”.

Ad en Jolanda vertrekken vanuit Bora Bora naar Tonga
Ad en Yolanda vertrekken vanuit Bora Bora naar Tonga

Friendly islands

Tonga staat bekend als de “friendly islands” en dat merkt het stel al gauw. “Mensen zijn oprecht blij om ons te zien. Met name kinderen gapen ons met open mond aan, omdat ze nog niet bewust toeristen mee hebben gemaakt”. Ze worden door iedereen begroet, gefotografeerd of spontaan geholpen. “Wanneer we met drie dieselkannen richting het tankstation liepen, bood iemand zomaar een lift heen én terug tot aan de bijboot aan”.

Bevoorrecht

Op een van de initiële vragen in hoeverre Tonga aan de verwachting voldoet antwoorden ze nog het volgende. “We hadden er geen speciale verwachtingen van, maar het heeft ons wel verrast”. Met name de ontmoetingen met de vriendelijke inwoners vonden ze bijzonder. Zo zijn ze na het bijwonen van een kerkdienst uitgenodigd om met de hele kerkgemeenschap te eten. “In een grote open ruimte stonden lange tafels volop met eten, genoeg voor iedereen. We voelen ons bevoorrecht nu hier op Tonga te zijn als een van de eerste na zoveel jaren. Dat geeft ons bezoek een extra dimensie”.

De reis van Ad en Yolanda is te volgen op Instagram. Voor de meest actuele informatie over de toegankelijkheid en ontwikkelingen op Tonga raadpleeg dan noonsite.com.

Tekst: Greetje Tops

Tags: , , Last modified: 17 november 2022
Sluiten