Actueel

Verhuurd: de vuurtoren van Workum

14:53

Update: de voortoren is inmiddels voorzien van nieuwe bewoners. Je kunt niet meer reageren.

Heb jij altijd al in een vuurtoren willen wonen? En houd je van een zelfvoorzienende levensstijl? Dan is dit je kans! Maar liefst 50 jaar lang wonen Reid de Jong en Cornelie Ploeg in de vuurtoren van het Friese Workum. Al die jaren leefden zijn van wat het land en het water rondom de vuurtoren hen opleverden. Nu is het tijd om opvolgers te vinden en worden er nieuwe huurders voor de vuurtoren gezocht.

Het woonhuis en de vuurtoren (c) Baykedevries

De Vuurtoren van Workum (de bijnaam is Toarntsje) is de voormalige witte vierkante bakstenen vuurtoren langs het IJsselmeer op de Hylperdyk bij de ingang naar de haven van Workum. In 1792 is hier een woonhuis aan vast gebouwd.

Zelfvoorzienend wonen

Tientallen jaren geleden vertrok Reid met zijn eerste vrouw en kinderen naar de verlaten vuurtoren in Workum. Het land was kaal en zout en er waren geen bomen en dieren. Wel waren er rietvelden en zee. Reid begon bomen te planten, de grond te bewerken (zodat hierop groente verbouwd kon worden) en hij kocht zijn eerste geiten.

Vandaag de dagen leveren de vuurtoren en het omliggende terrein van Reid en Cornelie hen behoorlijk wat op: groente, fruit, vlees, aardappelen, honing en wol. Meer dan genoeg om met z’n tweeën van te leven. Reid en Cornelie willen mensen graag inspireren die meer zelfvoorzienend wil wonen.

(c) Udo Ockema

Ben jij geschikt?

Om de tuinderij en vuurtoren te behouden is de stichting Tointsje Leech in het leven geroepen. Deze stichting zoekt mensen voor de vuurtoren die idealistisch zijn, maar ook praktisch zijn ingesteld en die niet te veel gehecht zijn aan materiële waarden. (Houd er rekening mee dat het huis niet over gas en stromend water beschikt.) De bewoners van de vuurtoren moeten bereid zijn een groot deel van de tijd fysieke arbeid te verrichten en te zorgen voor het groen en de dieren.

Inmiddels is de vuurtoren van nieuwe bewoners voorzien, je kunt niet meer reageren.

Omslagfoto: Udo Ockema

Tags: , , , Last modified: 6 januari 2021
Sluiten