Nieuws

Lange Jaap wil blijven

Vuurtoren Lange Jaap staat al bijna een half jaar op instorten. Hoe ziet de toekomst van Lange Jaap eruit?

17:31

Rijkswaterstaat constateerde afgelopen september dat vuurtoren Kijkduin, in de volksmond Lange Jaap, op instorten staat. De omgeving werd afgezet. Nu worden er met een drone opnames gemaakt om de vuurtoren te inspecteren. Hoe gaat het met Lange Jaap?

Omgeving Lange Jaap is afgezet (c) Jan Roelofsen

De Tweede Kamer heeft deze maand besloten dat als de vuurtoren niet meer te herstellen is, er een replica komt. Vanochtend waren er drone-opnames van de toren. Hieruit gaat blijken of er een toekomst is voor de vuurtoren en welke opties er zijn voor herstel. Over twee maanden valt het besluit over de toekomst van Lange Jaap.

Scheuren in wanden en vloeren

Al sinds 1998 zitten er scheuren in de vloer. Rijkwaterstaat is verantwoordelijk voor het onderhoud en heeft erkend dat er jarenlang geen onderhoud heeft plaatsgevonden, terwijl dit wel had moeten gebeuren. Het nieuws dat de toren op instorten staat kwam als een mokerslag voor vele betrokkenen. Toch is er weer iets van vertrouwen. Het is nu landelijk onder de aandacht gebracht en minister Mark Harbers denkt actief mee over herstel van de toren.

Scheuren in Lange Jaap (c) Peter Kouwenhoven

Jan Roelofsen is secretaris van de vereniging Huisduiner Belang. Samen met voorzitter Jan Dop is hij aanvoerder van de reddingsactie van Lange Jaap. Al vijftien jaar is Roelofsen bezig met de achteruitgang van de vuurtoren. “Vroeger werd de vuurtoren nog gebruikt voor bezoek of zelfs voor huwelijksaanzoeken,” zegt Roelofsen. Nu is een bezoek aan de toren te risicovol. “In de wanden en vloeren zitten scheuren en roest, honderden bouten hebben het begeven,” vertelt hij. Ondanks de slechte staat waarin Lange Jaap verkeert, blijkt na inspectie gelukkig dat de toren niet zomaar zal instorten.

Lange Jaap moet blijven

Lange Jaap is het icoon van Den Helder en Huisduinen. “Lange Jaap is voor Heldenaren als de Dom voor Utrechters,” zegt Roelofsen. Hij vertelt dat “Wanneer je met de kinderen thuis komt van vakantie, het altijd een wedstrijdje is wie als eerste Lange Jaap ziet.” Ook voor vele zeevarenden betekent het zien van Lange Jaap dat ze weer veilig thuis zijn. “Aan boord klinkt een applaus als Lange Jaap in zicht is.” Acties om de toren te behouden krijgen veel steun.

Panorama over het dorp Huisduinen 1900-1905 (c) Noord-Hollands Archief

De vuurtoren heeft een lange geschiedenis. De toren bestaat bijna 150 jaar en heeft verschillende oorlogen weerstaan. Gedurende zijn bestaan onderging de toren verschillende transities, zo kreeg hij een nieuw lenzenstelsel. In 1998 werd de toren een Rijksmonument. Tot dusver waren er verschillende acties tegen het slopen van de toren. Zo waren er verlichte teksten te lezen op Lange Jaap als ‘Ik wil blijven’. Afgelopen dinsdag deelden Roelofsen en Dop 150 miniatuurversies van Lange Jaap uit aan de Tweede Kamer.

500 ton gietijzer

Lange Jaap is de langste vuurtoren van Nederland en de langste gietijzeren toren van Europa. De toren is 63 meter hoog en weegt meer dan 500 ton. De vuurtoren bevindt zich in Huisduinen, ten westen van Den Helder. Als je bij Lange Jaap het strand op loopt, sta je bij paal 0. Wanneer je vanaf paal 0 naar de zee kijkt, zie je links de Noordzee en rechts de Waddenzee. Het witte licht wat over beide zeeën schijnt, flitst viermaal per 20 seconden, staat op 57 meter boven zeeniveau en is bij helder weer vanaf een kleine 30 mijl zichtbaar. Het is een belangrijk baken om schepen veilig door het zeegat van Texel te loodsen.

Rijksmonument Lange Jaap (c) Jim van der Mee

Ondanks het verval, schijnt het licht in Lange Jaap vanavond gewoon weer over de Nederlandse zeeën. De communicatieapparatuur is nog aanwezig bovenin de toren. Mocht de toren het begeven, dan heeft Rijkswaterstaat een lichtschip achter de hand.

“Als het erop neerkomt, is het met moderne technologie mogelijk een replica te bouwen. Maar daar gaan we niet van uit,” zegt Roelofsen. Minister Mark Harbers geeft aan voorkeur te hebben voor het behoud van de toren. De Huisduiners zien een nieuwe Lange Jaap niet voor zich. “Lange Jaap zit in ons DNA. Jong en oud is ermee opgegroeid,” zegt Roelofsen, die door de Huisduiners inmiddels is omgedoopt tot opa vuurtoren.

Omslagfoto (c) Dorpshuis Huisduinen

Tags: , Last modified: 25 februari 2022
Sluiten