Actueel

Storm op komst

10:09

Storm

Wie de weersverwachting van aankomend weekend bekijkt, ziet dat het klaar is met het mooie weer. Het lekkere zonnetje en de aangename temperatuur die daarmee gepaard gaat, maken plaats voor regen en harde wind. Vrijdag wordt er zelfs 8 Bft voorspeld aan de kust.

Vrijdagochtend draait de wind naar zuidwest tot west en neemt deze toe naar vrij krachtig tot krachtig. Aan de kust trekt de wind aan naar hard tot stormachtig en aan de noordwestkust staat in de ochtend mogelijk enige tijd een westzuidwesterstorm. In de ochtend komen zware windstoten voor tot ongeveer 80 km per uur. In het Waddengebied zelfs tot ongeveer 95 km per uur. ‘s Middags en in de avond neemt de wind van het zuiden uit geleidelijk af. Wel blijft het regenen met kans op onweer.

Zaterdag start met een aantal buien en een stevige westenwind. Later op de dag wordt het rustiger en laat het zonnetje zich weer wat meer zien. De weersvoorspelling van zondag is nog moeilijk te bepalen. De computerberekeningen lopen sterk uiteen: van een matige wind tot een zware storm.

(c) ANP Olaf Kraak

Astronomische herfst

Op het noordelijk halfrond is zondag de start van de astronomische herfst. Officieel loopt dit seizoen van 21 september tot en met 20 december. Dit jaar staat op 23 september de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Hierom begint de herfst meestal op 22 of 23 september. Wellicht krijgen we meteen op de eerste, astronomische herfstdag te maken met een herfststorm…

Lees ook: Storm! Ligt je boot goed vast?
En: Zó sterk is windkracht 11

Omslagfoto: Roos Bähr

Tags: Last modified: 20 september 2018
Sluiten