Actueel

Komt er een spoortunnel onder het IJsselmeer?

11:33

spoortunnel
2007-08-05 00:00:00 IJSSELMEER - Enorm veel boten op het IJsselmeer. Nederlanders genieten eindelijk van een zomers weekeinde. ANP PHOTO ROBIN UTRECHT

Er wordt gedacht aan een spoortunnel onder het IJsselmeer. Dit inter-regionale traject zou kunnen zorgen voor een grote gebiedsontwikkeling in de Kop van Noord-Holland en (Zuidwest-)Friesland. Daar komt bij dat spoor(tunnel)verbinding tussen Noord-Holland en Friesland de spoordrukte in de Randstad kan doen afnemen.

De tunnelafstand bedraagt ongeveer twintig kilometer met daarin twee sporen voor personenvervoer en twee voor (inter)nationaal goederenvervoer. De verbinding zou moeten lopen via Alkmaar, Schagen, Haven op de Oude Zeug, IJsselmeer (ergens ten zuidoosten van Stavoren moet de trein passeren), Sneek en Leeuwarden.

spoortunnel

(c) Rob Engelaar.

Water-, wegen- en spoorwerken

Om een complex tunnelproject als dit te realiseren, moeten meerdere disciplines (water-, wegen- en spoorwerken) worden gecombineerd. De projectorganisatie breidt steeds meer uit en er zijn contacten gelegd voor een constructie met publiek-private samenwerking. In eerste instantie worden de plannen voorgelegd aan Rijkswaterstaat en ProRail.

Omslagfoto: Robin Utrecht

Tags: Last modified: 13 juli 2018
Sluiten