Bestemmingen

Met staande mast door Noord-Nederland

Binnendoor naar het hoge noorden

11:11

Wat doe je als het te hard waait om buitengaats richting het Duitse Wad of Kielerkanaal te zeilen? Precies, dan ga je binnendoor oostwaarts. Gelukkig is de Staande Mastroute door Friesland en Groningen absoluut geen straf – en een avontuur op zich. Je leest er alles over in Zeilen editie 08/2023.


Al maanden ligt redactieboot Zoef in Den Oever, klaar voor avonturen op het Wad, of verder. De havenmeester houdt haar in de gaten terwijl storm, sneeuw en doorschavielende landvasten haar lastigvallen. Eind mei is het eindelijk zover: er is een gaatje in onze overvolle agenda’s om een mooie lange tocht te maken. Helaas werkt het weer niet mee; we willen via het Wad en deels over zee richting de Eemsmonding, maar al wekenland staat er wind uit het noorden en noordoosten.
Dit atypische weer tekent het voorjaar van 2023. De koele wind uit Scandinavië zorgt voor een relatief nat en fris voorjaar. Ook de grote Nederlandse kranten schrijven erover. de Volkskrant-journalist Maarten Keulemans brengt een interessante statistiek: in april en mei waait het normaal gesproken 23 dagen vanuit het noorden, in 2023 waren dat 37 dagen. Omdat het nog onzeker is hoe hard het precies gaat waaien, besluiten we koers te zetten naar Harlingen. Vanaf daar is alles nog mogelijk – verder de Waddenzee op of het binnenland in.

Windvreters

Gepoetst en afgetopt met water, proviand en benzine zetten we koers naar Kornwerderzand. Zoef ligt vreemd op het roer; vorige winter voorzagen we het onderwaterschip van verschillende soorten antifouling, en stukje bij beetje laat de baard los. De aangroei op het voorschip, waar Finsulate op zit, blijkt hardnekkiger. We varen hoog aan de wind onder de Afsluitdijk. De windmolens lijken dicht- bij, maar het duurt twee uur voordat we ze bereiken. Vervaarlijk malen de wieken de wind weg. Waar blijft die? Weg? Terwijl het topje van onze mast nog geen 9 meter hoog is, en de wieken van de machines niet lager komen dan 50 meter, gebeurt er van alles met de luchtstroom in het windpark. De wind is vlagerig en onstabiel, maar nét aan bezeild kruipen we tussen de reuzen door. Mag dat gewoon? Jazeker!
Alsof we het zo hebben afgesproken, krimpt de wind wat, waardoor het sluiscomplex bij Kornwerderzand ook bezeild is. In de sluis liggen we naast een paar lucky few die deze rustige dagen vrij konden nemen om het water op te gaan. El Nabo, een prachtige klassieke S&S, ligt naast ons aan de kademuur. Samen betreden we de zoute kant. Vanavond gaat de wind flink toenemen, maar vooralsnog krimpt hij verder in ons voordeel. Scherp aan de wind en met een voorzichtige stroom mee knijpen we tussen de boeien door richting de Boontjes.

Zeilen 08/2023

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Welke omstandigheden schurken tegen Zoef’s grenzen aan? Wat houdt plan B in? Waar krijgen ze een erg rooskleurig plaatje voorgeschoteld? Waardoor voelen we ons extra welkom? Wat wordt bedoeld met het verdriet van Zoutkamp? Welke jachthaven voelt als thuiskomen? En hoe pak je het aan: een  route van Harlingen (of Lemmer) naar Delfzijl of vice versa? Je leest het allemaal in Zeilen 08/2023. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 23 augustus verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

 

Omslagfoto en foto’s: Ben Rutte en Marit Verbeek
Tekst: Joris Westerveld

 

Tags: Last modified: 31 juli 2023
Sluiten